Za ljubitelje psihotrilera

Napetost, neizvjesnost, dinamičnost, uzbudljivost, neočekivan i zbunjujući zaokret na kraju glavne su sastavnice svakog uspješnog psihološkog trilera. Iako su horori i kriminalistički romani već desetljećima jedni od najomiljenijih žanrova za čitatelje, psihološki su trileri vrhunac popularnosti doživjeli u prethodnih nekoliko godina. Pojavio se niz mladih, talentiranih i dosad nepoznatih autora koji vješto spajaju elemente napetosti i straha te se poigravaju s čitateljevim mislima i uspijevaju kod njih izazvati potpuni šok zanimljivim i neočekivanim preokretima. U članku donosim preporuke nekih psihotrilera koji su čitatelje i kritiku ostavili u šoku (naravno, pozitivnom) i o kojima se ne prestaje pričati. 

  1. NIJEMA PACIJENTICA – Alex Michaelides

Ova je knjiga ne samo jedan od najboljih psiholoških trilera ikad napisanih već je po mišljenju čitatelja i kritičara na samom vrhu knjiga izdanih u 2019. godini. Roman ne ostavlja prostor za nepotrebne i suvišne rečenice, radnja je brza i napeta, a to dokazuje i činjenica da već prvo poglavlje započinje rečenicom „Alicia Berenson imala je trideset i tri godine kada je ubila svoga muža.“  Alice je tada smještena na psihijatrijski odjel i od ubojstva svoga supruga Gabriela nije progovorila ni riječi, a kao pomoć u njezinu liječenju dolazi mladi psihoterapeut Theo Faber. Dok svi drugi odustaju od njezina slučaja, Theo je zapanjen njezinom ustrajnom šutnjom i želi znati puno više i pomoći joj. Kako se njihov odnos razvija, tako Theo saznaje sve više o Alicijinoj prošlosti i onome što se doista dogodilo. Budite sigurni da će vas ovaj roman ostaviti u šoku i da ga nećete moći ispustiti iz ruke dok ne dođete do zadnje rečenice. Roman sam pročitala u jednom danu i to za nekoliko sati jer se napetost mogla rezati nožem, a Alicijina životna priča doista ostavlja bez daha!

2. PONEKAD LAŽEM – Alice Feeney

Drugi psihotriler koji toplo preporučujem jest remek-djelo spisateljice Alice Feeney. Glavna protagonistica romana Amber nalazi se u komi u bolnici. Međutim nitko ne zna da, iako se ona ne može pokrenuti i otvoriti oči, ona čuje sve što drugi oko nje pričaju. Amber nije sigurna kako je završila u komi, a nevjerojatne se stvari saznaju iz razgovora drugih likova koji ne shvaćaju da ih Amber čuje. Također radnja se vraća u prošlost u Amberino djetinjstvo, a na ta je poglavlja potrebno obratiti posebnu pozornost jer imaju važno značenje kada se napokon dođe do konca romana. Kraj ovog uzbudljivog i fenomenalnog romana popraćen je iznenadnim plot twistom, a nekoliko zadnjih rečenica ostavit će svakog čitatelja u šoku, bunilu i s bezbroj pitanja. Što se uopće dogodilo? Kako se dogodilo? Autorica se toliko vješto poigrava mislima čitatelja koji će nakon čitanja ove knjige zasigurno još neko vrijeme promišljati o njoj!

3. NE VJERUJ SVOJIM OČIMA – Sarah Pinborough

Treći psihotriler koji preporučujem doista je poseban. Nemojte se ni truditi čitati sažetak ovog romana koji zapravo ne govori ništa o njemu. Glavni su likovi dvije žene Louise i Adele koje nemaju nikakve veze jedna s drugom, ali im se životi u jednom trenutku počnu isprepletati. Roman nije toliko prepun događaja koliko je obilat tom stalnom napetošću, osjećajem kao da će se nešto strašno dogoditi svakog trena i da su dvije glavne protagonistice u stalnoj nevolji i opasnosti. Ono što je posebno i drugačije kod ovog romana jest to što sadrži neke nadrealne, pomalo i fantastične elemente. Kao čitateljica koja nikada nije bila zainteresirana za takvu tematiku, zaključila sam da ovaj roman nije za mene i dugo odlagala njegovo čitanje. Međutim da ga nisam pročitala, napravila bih golemu pogrešku. Vjerujte da će vas ovaj cijeli roman, a osobito zadnje poglavlje ostaviti bez teksta i da ćete se još dugo pitati kako je autorica osmislila takav ludi, neočekivani preokret. Također vjerujte da nikada niste, a vjerojatno i nećete pročitati nešto slično ovome. Trenutačno se priprema i serija prema ovom romanu pa oni koji više uživaju pred ekranom umjesto nad knjigom također mogu doći na svoje. Ne preporučujem, nego doista snažno naglašavam – pročitajte ovaj fenomenalan psihotriler – nećete požaliti!

Dora Erceg

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti