Usporedba pripovijetke “Preobrazba” Franza Kafke i filma “Podvojen” M. Night Shyamalana

Glavna poveznica filma Podvojen (Split) iz 2017. godine redatelja M. Nighta Shyamalana i Kafkine pripovijetke Preobrazba glavni su likovi koji se bore za svoj opstanak sa svima oko sebe. S jedne je strane protagonist pripovijetke Preobrazba Gregor Samsa koji se jednog jutra probudi te shvati da se transformirao u velikoga crnog kukca, dok je s druge strane glavni lik filma Kevin kojemu njegova psihijatrica potvrđuje da ima 23 ličnosti, no u očekivanju je i 24. ličnosti, „Zvijeri“ koja treba doći i napraviti nešto užasno. Dakle, i Gregor i Kevin razlikuju se od ostalih zbog čega kod drugih ljudi izazivaju strah i neprihvaćanje. Tako Gregora odbacuje njegova vlastita obitelj – majka i otac uopće ne žele ulaziti u njegovu sobu; tek mu sestra donosi hranu. S vremenom ga cijela obitelj počne ignorirati. Što se tiče Kevina, on na početku filma otima tri djevojke koje dovodi u podrum gdje one shvaćaju da je posrijedi osoba podvojene ličnosti. Osim toga one ga se boje i žele izaći što prije iz situacije koja im se čini bezizlaznom. Zato pokušavaju što prije osmisliti strategiju kako bi uspjele pobjeći i spasiti vlastite živote. Isto tako bližnji se žele riješiti Gregora jer im on predstavlja svojevrsni teret. I Gregoru i Kevinu zajednička je borba protiv samoga sebe. Tako se Gregor borio protiv životinje u koju se pretvarao – ljudski ga je instinkt u njemu želio vratiti u stvarni svijet. Kada se govori o filmu, posebno je zanimljivo prikazana borba između svih Kevinovih ličnosti koje su pokušavale isplivati na površinu kako bi zavladale Kevinovim umom i tijelom čime je zapravo prikazana njegova borba sa samim sobom.

Osim toga može se povezati i radnja filma i pripovijetke. Preobrazba se u cijelosti odvija u kući obitelji Samsa, točnije u Gregorovoj sobi iz koje ga ne pušta njegova obitelj. On nema mnogo prostora za kretanje u svojoj sobi, a s vremenom je obitelji njegova soba postala prostor za odlaganje smeća. Isto tako radnja filma smještena je u podrumu koji je prikazan kao hladan, mračan i ograničen, a u njemu je smješten veći dio scena. Razlika je u tome što se radnja u filmu odvija dinamičnije nego u knjizi. Već na početku filma događa se otmica, a odmah potom upoznajemo se i s nekoliko Kevinovih osobnosti. Pri tom prebacivanje osobnosti iz jedne u drugu doprinosi još raznolikijem ritmu filma. Za razliku od toga radnja u pripovijetki iz Gregorove je perspektive statična – cijelo vrijeme nalazi se između četiri zida te pratimo kako se njegova obitelj odnosi prema njemu. U filmu ključnu ulogu ima Kevinov odnos s psihijatricom Karen Fletcher koja vjeruje u njega, a ujedno ga i doživljava kao osobu sposobnu za nešto više, dok u knjizi nitko ne vidi Gregora ničim višim od običnoga kukca koji im je tek smetnja u životu, zbog čega na kraju i umire.

Može se zaključiti da su glavni junaci knjige i filma osobe koje ne proživljavaju tek fizičku, već i psihološku preobrazbu te osim što se bore sa samima sobom, moraju se boriti i sa svojom okolinom koja ih se boji i ne prihvaća ih. Upravo su ova pripovijetka i film pokazatelji egzistencijalne borbe neshvaćenih pojedinaca te načina na koje se društvo prema njima odnosi.  Isprepletanje stvarnosti i nadrealnih elemenata doprinose dinamičnosti i zanimljivosti i filma i Kafkine proze, a osim toga nude i pouku da se drugi i drugačiji ne trebaju odbaciti, već im se treba pomoći.

Vanesa Vondra

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti