“Unorthodox” – Netflixova mini-serija

U tek četiri epizode radnja serije zasniva se na potrazi devetnaestogodišnje Esty (Shira Haas) koja je pobjegla iz svoje ortodoksne zajednice koja joj nije mogla ponuditi život kakav je željela živjeti. Njezina želja za slobodom navodi ju na očajničke poteze, no tek nam kraja otkriva hoće li naumljeno uspjeti ostvariti.

Radnja serije počinje u New Yorku u stanu Esther Shapiro koja se, kasnije saznajemo, sprema za odlazak iz židovske zajednice u Berlin. Ostala je bez majke i oca nakon čega je bila primorana, kao i sve djevojke u zajednici, udati se vrlo mlada te roditi djecu. Od početka pratimo njezino nezadovoljstvo takvim životom, a „kap koja je prelila čašu“ za Esty bila je kada je htjela suprugu Yankyju (Amit Rahav) obznaniti da je trudna, prije čega joj je on rekao da želi razvod upravo zato što je smatrao da mu ona nikada neće roditi djecu. Nakon toga ona uzima nekoliko najpotrebnijih stvari i odlazi u Berlin u potrazi za boljim životom, a zatim pratimo potragu Yankyja i Moishea (Jeff Wilbushc) za odbjeglom Esty.

Serija na vrlo kontroverzan način prikazuje kulturu i običaje patrijarhalne ortodoksne zajednice te položaj žene unutar nje. U Berlinu Esty upoznaje skupinu prijatelja koja ju ubrzo prihvati te ona počinje otkrivati svijet oko sebe odnosno sve ono za što nije nikada ni slutila da postoji – slobodu za kojom je žudjela i jedan potpuno novi svijet. No to nije dugo trajalo jer joj problem počinje praviti Moishe, a do samoga kraja gledatelj je u iščekivanju što će se dogoditi s Esty. Zanimljivo je što sve segmente njezina života saznajemo slojevito, u trenucima kada se njezina sadašnjost isprepleće s retrospekcijom što radnju čini neizvjesnom. Prema tome kako radnja odmiče, spajaju se djelići koji na kraju čine mozaičnu cjelinu.  

Serija djeluje kao intrigantan triler vrlo osobnog, a opet univerzalnog putovanja ne ispuštajući složene slojeve priče glavne junakinje. Shira Haas prikazuje nevjerojatnu izvedbu u ulozi Esty te puna suptilnosti delikatno otkriva unutarnju borbu i sreću svog lika bez ijedne riječi.

Klaudija Ždravac

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti