Tko želi biti ,,Posljednja gospođa Parrish”?

Scenarij već mnogo puta viđen – ulazite u svoju knjižnicu kako biste posudili neki dobar književni naslov, ali još uvijek nemate ideju što čitati i mislite da će se već naći neka dobra knjiga. Stojite tako ispred polica prepunih knjiga, ali se i dalje ne možete odlučiti. Neki naslovi vam se čine dosadnim, drugi pak odviše zanimljivim, no prava knjiga vam još nije u ruci. Možda ste ipak trebali malo „guglati“ što se to danas čita i što je aktualno. Nakon dugog kruženja po knjižnici dolazi „teta iz knjižnice“ i ispituje vas može li vam kako pomoći jer ste se očito previše zadržali u knjižnici, a naslov još uvijek niste odabrali, no vi odgovarate da je sve u redu i da ne trebate pomoć. Vama postaje malo neugodno te ipak odlučite odabrati bilo koji naslov koji vjerojatno nikada ne biste ni odabrali, ali se nadate da će biti dobar. Katkad se iznenadite, ali mnogo puta i razočarate odabirom naslova, stoga obećate sebi da ćete ubuduće malo istražiti naslove koji su aktualni, zanimljivi i vrijedni čitanja.

Kako bih vam olakšala potražnju i spriječila odabir još jedne knjige koja je možda gubitak vremena, predstavljam vam – Posljednju gospođu Parrish. Riječ je o psihološkom trileru i prvijencu sestara Lynne i Valerie Constantine koje su pisanje započele pod pseudonimom Liv Constantine. Knjiga je u vrlo kratkom roku postala jedna od najprodavanijih knjiga u SAD-u, a nedugo zatim i u cijelom svijetu. Knjiga ima 370 stranica i reklo bi se da je poprilično opsežna, no nemojte odmah odustati od nje. Vjerujte, knjiga se vrlo brzo čita i nećete ju tako lako ispustiti iz ruku. Razlog tomu zanimljivi su likovi koji se pojavljuju, ali i radnja koja je vrlo napeta i uzbudljiva.

U ovom psihološkom trileru punom spletki i preokreta nema ni jedne prolivene kapi krvi, ali vas zato mogu iznenaditi ili blago šokirati zloća, zavist, mržnja i poremećenost koje posjeduju pojedini likovi. Nakon što pročitamo knjigu nameću nam se mnoga pitanja poput onih o iskrenom prijateljstvu, pravoj ljubavi i pitanje koliko dobro poznajemo ljude koji se nalaze u našoj okolini te jesu li oni zaista onakvi kakvima se predstavljaju.

U romanu upoznajemo ženski lik Amber Patterson koja je umorna od svog nevidljivog i dosadnog siromašnog života. Smatra kako joj je život mnogo toga uskratio i da je zaslužila uživati u bogatstvu, baš kao što to čine i pravi bogataši. Sada je pravo vrijeme da učini nešto o čemu je sanjala čitav život – o životu na visokoj nozi. Amber smišlja plan kako zavesti bogatog i zgodnog Jacksona Parrisha, koji će joj pokloniti svu ljubav, pažnju, ali i novac za kojim toliko čezne. Amber ne brine činjenica što je Jackson sretno oženjen muškarac koji je zaljubljen u svoju suprugu Daphne koja djeluje kao dobra i skromna, ali opet plaha i naivna žena. Istražuje njihovu obitelj te počinje zalaziti na ista mjesta samo kako bi se što više zbližila s njima. Saznaje kako je Daphne imala sestru koja je umrla od teške bolesti, stoga i Amber smisli priču o svojoj sestri koja je također umrla od iste bolesti te tu priču predstavlja Daphne. Njih dvije vrlo brzo postanu dobre prijateljice, a Amber polako ostvaruje ono što je i naumila. Svim silama želi uništiti Daphne i otjerati njezinu djecu samo kako bi mogla biti što bliže Jacksonu. Njemu otkriva pojedinosti koje joj je Daphne rekla u povjerenju. Amber smatra da Daphne više nema što ponuditi svome mužu Jacksonu i da se odviše promijenila i zapustila kao žena. Sada je došao red na nju da zavede Jacksona i ostvari svoj cilj, a to je – postati posljednjom gospođom Parrish. Ako negdje na sredini romana pomislite da već unaprijed znate kraj, ne odustajte, jer će upravo doći do obrata radnje. Maske likova o kojima ste već stvorili određeno mišljenje polako padaju i otkrivaju njihova prava lica.

Jesu li ljudi iz naše obitelji i okoline zaista onakvi kakvima se predstavljaju? Tko će na kraju biti posljednja gospođa Parrish? Odgovore na ova pitanja morat ćete saznati sami. Ako vas je ovaj kratak uvod o knjizi barem malo zaintrigirao, svakako posjetite knjižnicu i sada s već pripremljenim naslovom knjige u glavi recite koju knjigu želite posuditi. Izdvojite malo slobodnog vremena i u miru pročitajte ovo izvrsno djelo. Zasigurno nećete požaliti.

Magdalena Anđela Ćuk

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti