Studiranje bez muke – praktični savjetnik

Kažu kako su godine studiranja ujedno i najbolje godine života – i to svakako mogu biti!

Kako bi se ova vizija ostvarila, sastavljen je ultimativni priručnik savjeta koji su od pomoći svakome studentu!

1. Nauči kako balansirati financije!

Budimo realni: tijekom studentskih dana često ćeš se osjećati „osiromašeno“ (ako ne i konstantno). No možeš izbjeći ovu situaciju ako odvojiš vrijeme za proračun svojih financija. Svaki mjesec možeš odvojiti određenu svotu novca koji čuvaš za „crne dane“ – svakako će ti zatrebati! Ovaj novac možeš utrošiti na hranu, izlaske i druge troškove. Tako ćeš odvojiti taj novac od novca koji uvijek moraš imati za račune i stanarinu.

2. Potraži pomoć kada ti zatreba!

Ovaj savjet možeš primijeniti u svakom aspektu života – ako ti nešto nije jasno, ako zatrebaš bilo kakvu vrstu pomoći – pitaj! Profesori će biti i više nego voljni odgovoriti na svako pitanje, a samim time dokazuješ i da te zanima tematika određenog predmeta. Ako ne zatražiš pomoć kada ti je potrebna, situacija će se samo pogoršati kako se približavaju rokovi.

3. Zaprati stranicu fakulteta na društvenim mrežama!

Trebali biste zapratiti sve društvene mreže povezane s vašim sveučilištem kako biste se počeli osjećati dijelom zajednice – na kraju krajeva i vi ćete uskoro biti njezin dio! To je dobar način da dobijete najnovija ažuriranja i vijesti o tome što se događa tijekom svakog tjedna.

4. Proširi krug prijatelja!

Održavanje prijateljskih odnosa iz srednje škole odlično je, no često se oslanjamo na već postojeća prijateljstva da ni ne uviđamo zanimljive ljude oko sebe. Pronalazak novih i zanimljivih ljudi može imati puno prednosti! Nove prijatelje možeš upoznati sa svojim postojećim prijateljima i stvoriti čak i doživotna prijateljstva. Ako ne nađeš nove prijatelje, nemoj se zabrinuti – ne postoji određena „kvota“ prijatelja koje moraš imati i upoznati. Važno je imati one prave.

5. Zaposli se!

Počni dobitak stvarnog radnog iskustva tijekom prve godine studiranja – čak ako je riječ i o par sati tjedno. Tako možeš diplomirati s godinama iskustva i naići na odlične poslove! Tako postupno gradiš iskustvo za budućnost – znaš da si kvalificiraniji za željeni posao.

6.  Budi uredan!

Osobe koje su uredne jedva čekaju živjeti same kako bi mogle dobro organizirati svoj životni prostor. No ako nisi takav tip osobe, studentski život ti se vrlo brzo može pretvoriti u kaos! Počni od malih stvari. Uvijek vrati sve na svoje mjesto, stvari stavi u ormar, usisavač rabi makar jednom tjedno. Čist i uredan prostor jako utječe na motivaciju za učenje!

7. Izaberi mjesto i vrijeme za učenje!

Svatko od nas ima svoju ideju o tome koje je najbolje mjesto i vrijeme za učenje. Pronađi mjesto i određeno vrijeme učenja koje ti odgovara i drži ga se! Tvoje mjesto za učenje mora biti tiho, ugodno i bez ometajućih čimbenika. Treba te činiti sretnim i inspiriranim. Uredi ga sa svojim najdražim fotografijama i predmetima. Pronađi idealno vrijeme – nekima više odgovaraju jutarnji sati, a neki su od nas „noćne ptice“. Eksperimentiraj koje vrijeme ti najbolje odgovara! Vrlo je važno da se ne forsiraš za vrijeme spavanja – to može dovesti samo do kontraefekta pospanosti i manje efikasnosti.

8. Isplaniraj vrijeme!

Govoreći o vremenu, iznimno je važno unaprijed isplanirati vrijeme rada, ali kako?

Postavi alarme! Možeš postaviti alarme koji će te podsjetiti o tvojim planovima učenja. Tako ćeš moći držati korak sa svim obavezama koje si unaprijed postavio.

Koristi se planerom! Svaki planer za određenu godinu sadrži kalendar na kojemu možeš vidjeti sve svoje rokove i zapisati vrijeme unutar kojega moraš učiti. Zabilježi važne datume intenzivnim bojama – na primjer rokove i seminare.

Sastavi listu! Lista sa zadatcima i stvarima koje moraš obaviti znatno će ti olakšati studiranje. Na početku svakoga tjedna sastavi si popis stvari koje moraš završiti do kraja tekućeg tjedna. Listu možeš sastaviti i na početku vremena za učenje, a koja se tiče stvari koje moraš naučiti ili ponoviti za taj dan.

Postavi vremenske okvire! Kada sastaviš popis zadataka i stvari koje moraš obaviti ili naučiti, postavi i vremensko ograničenje unutar kojega ćeš se posvetiti samo određenom zadatku, bez tehnologije i ometajućih čimbenika. Ako ne stigneš nešto obaviti unutar određenog vremenskog okvira, razmisli o tome da podijeliš jedan zadatak u više vremenskih okvira kako bi imao vremena i za ostale zadatke.

9. Otkrij svoj stil učenja!

Većina nas već ima ustaljeni način učenja. Ako nisi jedan od takvih, bez brige! Eksperimentiraj sa stilovima učenja kako bi pronašao onaj koji ti najviše odgovara. Ovi stilovi načini su kojima možeš eksperimentirati s različitim tehnikama učenja – ne postoji jedan određeni stil i tehnika po kojoj moraš učiti cijelo vrijeme. Pročitaj karakteristike u nastavku i pronađi svoj stil!

Auditivni – podrazumijeva učenje slušanjem. Pokušaj čitati svoje knjige ili skripte naglas i raspravljaj s drugima ako je moguće. Možeš se i snimiti pa slušati snimak kasnije.

Vizualni – podrazumijeva učenje viđenjem. Pokušaj se služiti istančanim bojama u svojim skriptama ili crtaj dijagrame koji će prikazivati ključne pojmove. Možeš pokušati zapamtiti i ideje kao slike u glavi.

Kinestetički – podrazumijeva učenje aktivnošću ili primjenom. Pokušaj se koristiti tehnikama poput igranja uloga ili bilo koju drugu primjenu koja ti pomaže zapamtiti najvažnije ideje ili pojmove.

10. Ostani motiviran!

Prilikom učenja najviše pomaže imati na umu razloge zbog kojih obavljaš ovaj težak posao, na primjer karijera ili zanimanje kojemu težiš. Postavi si inspiracijske citate na stol ili pogledaj neki inspiracijski video. Također možeš popričati s ljudima koji su ti inspiracija ili s članovima obitelji koji su ponosni na tebe i na tvoj rad. Motivacija se skriva u malim stvarima – zamisli se u budućnosti!

11. Uzmi pauzu!

Iznimno je važno uzimati pauzu tijekom učenja, posebice ako se osjećaš umorno ili frustrirano. Previše rada na jednom zadatku može postići i kontraefekt – snižavanje učinkovitosti! Kada se odlučiš za pauzu, udalji se od radnog prostora. Pomoći može i fizička aktivnost – makar šetnja niz ulicu. Tako otklanjaš problem jer ti na um padaju ideje kojima ih možeš riješiti. Zapamti – učiti možeš bolje ako se brineš o sebi i svojem mentalnom i fizičkom zdravlju. Pobrini se da jedeš kvalitetnu i zdravu hranu, da spavaš makar osam sati svaku noć i da povremeno vježbaš. Također svi znamo važnost vode – pobrini se da unosiš dovoljnu količinu vode u organizam. Opusti se – najbitnije je da obavljaš ono što voliš!

Sretno 😊

Eva Benaković

Izvor naslovne fotografije: Izvor: https://www.ue-germany.com/blog/wp-content/uploads/2018/03/Lernstress.png

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti