O prošlim Filozofijadama

Svaki je fakultet poznat po svojim ostvarenjima i raznim pobjedama na različitim natjecanjima. Uz to dobro je poznato da svaki fakultet provodi svoje najpoznatije studijsko putovanje koje se na našem Fakultetu prigodno naziva „Filozofijada“. Filozofijada nije tek putovanje koje nudi razgledavanje gradova i znamenitosti, već ono nudi različite aktivnosti i sportske događaje, upoznavanja ljudi iz različitih država i gradova, dugotrajna prijateljstva, pregršt zabave i iskustvo koje se doživi samo jednom u životu.

FFOS-ova ženska odbojkaška ekipa

Filozofijada je obrazovno-sportski događaj koji okuplja filozofske i filološke fakultete s područja Balkana. Ovaj se već tradicionalni događaj održava nekoliko desetljeća unazad, no osječki Filozofski fakultet svoj odlazak organizira tek četvrtu godinu zaredom. Osječki Filozofski fakultet svoje je sudjelovanje na studijskom putovanju započeo s vrlo malim brojem sudionika tek 2017. godine odlaskom u Grčku. To je označilo prekretnicu i potaknulo sve veće zanimanje naših studenata za prijavljivanje za sljedeću godinu. Svake se godine sve više studenata raspitivalo i zanimalo za studijsko putovanje te se od jedva jednog napunjenog busa moralo ograničiti na dva puna autobusa studenata koji će dobiti mogućnost odlaska. Godine 2018. bio je organiziran odlazak u Bečiće gdje se već uvelike pročulo za Osječane te su predstavljali prijetnju ostalim fakultetima u osvajanju sportskih medalja. Već 2019. godina i dolazak u Bugarsku, Sunčev brijeg, donio je prekretnicu za FFOS te se po prvi puta vraćaju s medaljom oko vrata.


Hotel Star Club Sunny Beach

Kako je Filozofijada obrazovno-sportski događaj, u prvom su planu sportska događanja i natjecanja. Ona zauzimaju najveći dio vremena u danu te svaki fakultet nastoji biti što bolji u sportu u kojem se natječe. Sportski dio obuhvaća natjecanja u muškoj i ženskoj odbojci, nogometu, košarci, stolnom tenisu i šahu. S druge strane, obrazovni dio obuhvaća kviz znanja, debatu i pisanje eseja. Za svakog se studenta može pronaći odgovarajuća disciplina, no svoje mjesto u autobusu mogu si osigurati i oni koji nisu sportski tipovi ili žele navijati i bodriti ostale. Većinski broj zauzimaju aktivni sudionici, točnije oni koji sudjeluju u nekoj od navedenih disciplina, ali ostavljena su i mjesta za neaktivne sudionike. Bilo da se dolazite natjecati ili samo navijati, zabavnih sadržaja neće nedostajati. Svake godine različiti organizatori dodaju dio svoje kreativnosti te organiziraju „Igre bez granica“ u kojima mogu sudjelovati svi, a koje se sastoje od zabavnih igara poput povlačenja užeta, nošenja jajeta i drugih.

Sunny Beach plaža

Osim sportskih događaja odlazak na Filozofijadu nudi i upoznavanje novih gradova, mjesta, a samim time i stvaranje novih prijateljstava. Prošlogodišnji Sunčev Brijeg, smješten na obali Crnog mora, omogućio je pravi ljetni ugođaj gdje smo imali prilike razgledati okolne gradiće poput Nеsebara. Riječ je o starom gradu pod zaštitom UNESCO-a te se u njemu nalaze stare crkve i zgrade orijentalnih pročelja. To je bila prilika za šetanje po pješčanoj plaži Crnog mora te sam doživljaj Bugarske i njezine tradicije. Nakon razgledavanja i sportskih događaja organizirani su zabavni sadržaji poput dnevnih i noćnih zabava.

Mnogo je prilika za upoznavanje, stvaranje prijateljstava, zabavu, obrazovanje i razgledavanje – sve na jednom mjestu. Studijsko putovanje – Filozofijada događaj je koji mogu doživjeti samo studenti Filozofskog fakulteta te im je za malu svotu novca omogućen put na pet dana s uključenim smještajem, hranom i nezaboravnim uspomenama. Sportski događaji oslobađaju natjecateljski duh, dok dnevne i noćne zabave služe stvaranju nekih novih prijateljstava koja će godinama opstajati. Zbog svega navedenog Filozofijada za svakog studenta pruža mnoštvo obrazovnih i zabavnih sadržaja te je to događaj i iskustvo koje se doživi samo jednom u životu.

Sara Kolak

FFOS-ova odbojkaška momčad
FFOS-ova nogometna momčad

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti