Pet mjesta u Hrvatskoj koja morate posjetiti

Svi mi volimo putovati, zar ne? Nema ništa ljepše nego vidjeti sve ljepote ovoga svijeta i posjetiti sva čuda koja je Zemlja pripremila za nas. Ipak, koliko god voljeli putovati izvan države, često zanemarujemo koliko je Hrvatska zapravo posebna i lijepa, koliko toga nudi i koliko toga možemo vidjeti i u svojoj domoviti. Stoga vam donosimo pet najposebnijih mjesta u Hrvatskoj koja obavezno morate posjetiti barem jednom u životu.

  1. Nacionalni park „Plitvička jezera“

Plitvička jezera ili Plitvice, kako se češće zovu, prvi je nacionalni park u Hrvatskoj i dio je kulturne baštine UNESCO-a. Otvoren je 1949. godine i krase ga 16 jezera, slapovi, raznolike životinje i čak 160 vrsta ptica. Iako je prekrasan u sva godišnja doba, preporučujemo odlazak u proljeće kada sve cvjeta.

2. Pulska arena

Pulska arena jedna je od najvećih sačuvanih rimskih amfiteatara u svijetu. Sagrađena je u periodu od 27. do 68. godine prije Krista. Najbolje je očuvani spomenik u cijeloj zemlji i najbolji predstavnik Pule. Iako je prije služila za borbe, sada je glavno kulturno središe i mjesto održavanja, između ostalog, tradicionalnoga filmskog festivala.

3. Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača također je dio UNESCO-ove kulturne baštine, a ova rimska građevina stara je 1700 godina. Uobičajilo se govoriti da ako stojiš u središtu palače, iako ne postoji krov i otvorena je, kada kiša pada, ne pada unutra i za sve su zaslužni Rimljani i njihova tehnika građenja.

4. Nacionalni park Krka

Nakon Plitvica slapovi Krke najposjećeniji je nacionalni hrvatski park. Najpoznatiji je dio parka Skradinski Buk. U nacionalnom parku Krka nalazi se 860 biljnih vrsta, 20 ribljih vrsta, 10 endema i čak 221 vrsta ptica!

5. Dubrovnik

Iako je prije bio poznat kao svjetska destinacija za turiste za ljetovanje, u skorije vrijeme Dubrovnik je postao poznat po svojim lokacijama na kojima su snimani razni hollywoodski filmovi i serije (Igra prijestolja, Ratovi zvijezda, itd.). Ipak, valja spomenuti najpoznatiju i najljepšu ulicu u gradu – Stradun. U gradu se također nalazi najstarija ljekarna u gradu (i jedna od najstarijih na svijetu!).

Ako vas sve ovo nije uvjerilo u to da morate obići ova mjesta, ništa neće.

Andrea Nikoloso

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti