Ostani doma – „Ustav Republike Hrvatske“ dolazi k tebi

Nažalost, susreli smo se s vremenom u kojem smo prikovani uz naše mobitele i računala ne našom voljom, već zato jer sada zbog koronavirusa većinu stvari moramo tako obavljati – online. „Ostani doma“ sintagma je koju smo, vjerujem, već nebrojeno puta čuli i iako žudimo za povratkom u školske klupe, na posao ili pak za običnom kavom s prijateljima, i dalje savjesno ostajemo doma te čuvamo sebe i svoje najbliže. Ono čega smo se u potpunosti morali odreći posjeti su raznim kazalištima, muzejima, koncertima i drugim kulturnim ustanovama. Ipak, nije sve tako sivo! Za opstanak naše duše mnogi nude virtualne izložbe, internetske koncerte i predstave.

Satiričko kazalište „Kerempuh“ od nedjelje 12. travnja započelo je s ciklusom online prikazivanja nekih od svojih predstava pod nazivom „Ostani doma – Kerempuh dolazi k tebi“. Predstave izlaze na internetu svaki tjedan te se mogu besplatno pogledati na portalu Jutarnjeg lista i na Kerempuhovu Youtube kanalu. Prve su tri predstave već virtualno dostupne: „Traži se novi suprug“, „Ustav Republike Hrvatske“ i „Blue Moon“.

Njihova vrlo popularna predstava „Ustav Republike Hrvatske“ dostupna je od subote 18. travnja, a prikazivala se u 20:00 sati. Predstavi je prethodio istonaslovni film iz 2016. godine u režiji Rajka Grlića i Ante Tomića. Film je dobio puno pozitivnih kritika te je osvojio brojne nagrade tako da nije ni čudo da je i predstava vrlo popularna. Režiju predstave „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića i Ante Tomića potpisuje Vinko Brešan. Glumačku postavu čine Borko Perić, Ana Maras Harmander, Nikša Butijer, Vedran Mlikota, Matija Šakoronja i Damir Poličak.

„Ustav Republike Hrvatske“ govori o četvero vrlo različitih ljudi koji žive u istoj stambenoj zgradi u Zagrebu. Ti su pojedinci različitih seksualnih orijentacija, religija, političkih svjetonazora i nacionalnosti. Njihovi su pogledi u potpunosti različiti te se oni do krajnjih granica karikiraju i stereotipiziraju što je u ovoj predstavi glavni izvor humora. No iako humor postoji, nije jedina emocija koja se pobuđuje ovom pričom. Mnogo je tužnih, strašnih i nasilnih scena potkovanih mržnjom koje izazivaju i druge emocije osim smijeha. To je predstava o ljubavi i mržnji, istodobno je brutalna i lijepa te izrazito pokazuje ljudskost. Likovi na prvu možda izgledaju previše klišeizirani, no vrlo uvjerljivi glumci i vješto napisan scenarij dižu sve na novu razinu te pokazuju upravo ono što se tim klišeiziranjem i stereotipiziranjem htjelo postići – trulo, osuđujuće i krajnje netolerantno društvo. Iako je radnja smještena u Hrvatsku, točnije Zagreb, ova tema nije ništa manje aktualna ni u svijetu. Malograđanština je oduvijek odbijala i osuđivala različitost kao da je to u startu loše, što dakako ne mora biti. Predstava je interesantna te itekako privlači pažnju, a izaziva i smijeh i plač. Ako baš sve shvaćate ozbiljno te se lako pronađete uvrijeđenim ili prozvanim, možda predstava nije za Vas, no svima drugima – topla preporuka!

Paula Tisaj

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti