Kultura na daljinu u doba pandemije

Pojam kultura oduvijek se nametao čovjeku. Iako je prvotno krasio samo one učene i bogate, razvojem civilizacije započeo je i značajan razvoj kulture. Ako se pođe od etimologije, riječ kultura mogla bi se vezati uz riječ kult i kultno, ali definicija i određenje kulture vrlo je široka i sveobuhvatna. Kultura na koju će se ovdje staviti naglasak odnosi se na umjetnost, znanja i čovjekovu kulturnu i intelektualnu nadgradnju. Nažalost, neke okolnosti nisu predvidive pa je s jedne strane današnje društvo zahvatio niz problema koje je pandemija povukla za sobom, a s druge strane kultura i umjetnost nikada nisu bile bliže i dostupnije čovjeku.

Još je njemački filozof Walter Benjamin nagovijestio naglu transformaciju kulture, što je izvrsno prikazao u eseju Umjetničko djelo u razdoblju tehničke reprodukcije. Naime Benjamin svoj esej započinje povijesnim pregledom kulture u kojem navodi da se kulture isprva prikazuju s pomoću slikarstva koje je posebno izloženo u crkvama, a uz takve umjetnosti vezuje se naziv auratska čime se upućuje na neponovljivost i svetost. Također nadodaje da se s vremenom razvijaju nove umjetnosti kroz film i fotografiju, dok konzumerističko društvo zahtijeva da se ljudima sve omogući te da im sve bude na dohvat ruke. Upravo nova tehnologija i digitalizacija omogućile su kulturi i umjetnosti ono što je Benjamin navijestio. U doba velikih problema s pandemijom i primoranosti ostati u svome domu kultura nije stavljena u drugi plan, nego je potpuno otvoreno dana čovjeku na korištenje.

Scenski program

Kulturni događaji poput kazališnih predstava i opera dostupni su iz naših naslonjača. Hrvatska kazališta i kazališne kuće u suradnji s YouTube kanalima i televizijskim programima ustupila su svim zainteresiranima gledanje najboljih i popularnih predstava poput Tko pjeva zlo ne misli, Labuđe jezero ili Ero s onoga svijeta. Također su emitirane dramatizacije romana Kristijana Novaka koje posebno privlače publiku, ali i mnoge druge europske predstave koje se mogu pogledati. Gledateljima su dane sve mogućnosti pa čak i izbor da glasanjem odluče koju predstavu žele pogledati od kuće. Hrvatska kazališta pokazala su svoju savršenu organiziranost i prilagodljivost jer su čak i maturantima pokušali pomoći prikazujući predstave koje bi im omogućile lakšu obradu lektira. Valja spomenuti dječje predstave koje u djeci svakako pobuđuju ljubav za kazalištem. Nadalje i svjetska kazališta sudjeluju u ponudi svojih predstava. The Metropolitan Opera pokrenula je projekt pod nazivom Nightly Met Opera Streams gdje svaku večer objavljuju novu izvedbu, ali i Broadway HD nudi pregršt predstava koje većina neće imati priliku uživo pogledati.

Muzeji i izložbe

Mnogi muzeji i galerije otvorili su svoja vrata kameri i omogućile virtualne šetnje njihovim prostorima. Hrvatski muzeji i galerije mogu se obići iz vlastita doma preko računala potpuno besplatno te tako svaki znatiželjnik može kvalitetno iskoristiti svoje vrijeme. Izvrsno je što se mogu obići i mnogi svjetski muzeji i galerije koje prosječan građanin možda i ne bi imao priliku posjetiti. Obrazovanje i zabava spojeni su u jedno, a upravo zbog ovakvog približavanja umjetnosti čovjeku mogao bi se pobuditi interes i onih koji nisu ljubitelji muzeja i izložbi.

Književnost i knjižnice

Dakako, knjižnice su otvorile svoja vrata mnogim mrežnim sadržajima, od dostupnih cjelovitih književnih djela do odlomaka koji bi studentima i profesorima mogli biti potrebni za njihove radove. Online knjige već su dugo tu, ali sada su im mnoge stranice potpuno omogućile pristup, bez ikakve naplate. Nadalje mnogi su književnici bili otvoreni za druženje preko svojim Instagram i Facebook stranica s čitateljima, a i mnogi mladi pokušali su pisati i objavljivati svoje redove i dnevnike.

Glazbeni program

Kako bi domovi i u ovakvim okolnostima zračili dobrim raspoloženjem, za to se pobrinuo virtualni glazbeni program. Svakodnevno se mogu pronaći televizijske snimke raznih koncerata, a i domaće zvijezde snimaju koncerte iz svojih naslonjača i omogućuju njihov pristup drugima. Massimo Savić na svojim je društvenim mrežama pokrenuo inicijativu Glazbom protiv panike,a tako i američka pjevačica Miley Cyrus Bright Minded koncept.

Filmski program

Film je umjetnost za koju je pokazan velik interes jer je film umjetnost koja je oduvijek privlačila publiku, a posebno sada kada je potrebno distanciranje. Naime može se vidjeti da se na televiziji prikazuju mnogi filmovi i da je ponuda znatno bolja i zanimljivija nego prije. Posebno valja naglasiti da i hrvatski filmovi dolaze na male ekrane. Primjerice film koji je obilježio ovu godinu, Dnevnik Diane Budisavljević,mogao se pogledat i na HRT-u, a isto tako i niz drugih domaćih, stranih i dokumentarnih filmova koji su bili prikazivani u kinima. Kino Europa, Kino Tuškanac, radionica Kućnog filma i mnoga druga kina omogućila su takav izvrstan program. Također omogućen je pristup mnogim internetskim stranicama s filmovima za koje je inače bila potrebna prijava. Kino Mediteran pripremilo je dvadeset filmova kojima se bez problema može pristupiti kao i stranica Volim dokumentarce.

U konačnici, umjetnost je tu, odmah pored nas, ovdje i sada, a svatko joj treba pristupiti  i iskusiti sve njezine čari. Zanimljivo je da upravo sada kada je sve ograničeno, kada je sve stalo, kultura je potpuno omogućena. Online programi zaista su bogati raznim sadržajima i za svakoga će se pronaći ponešto – zato treba iskoristiti tu mogućnost!

Vedrana Đurić

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti