O romanu “Klonirana” Jelene Čarija

Roman prvijenac jedne od ne toliko brojnih suvremenih hrvatskih autorica Jelene Čarija objavljen je 2003. godine. Ovim romanom autorica je pobijedila na natječaju za prvi roman zagrebačkog Studentskog centra. Naslov Klonirana može nas zavarati kako je kloniranje osnovna tema romana. Međutim radnja je mnogo kompleksnija. Intrigantna radnja sjedinjuje i obrađuje provokativne, aktualne teme – probleme današnjice. Počevši s temom kloniranja koja se razvija u priču o pedofiliji, slavi i moći novca, problemu droge, slijedi pobijanje predrasuda i stereotipa dobroćudnih dadilja i o životu mentalno oboljelih osoba.  

Steven Peterson slavni je holivudski producent, redatelj i vlasnik filmske kompanije, nekadašnji ljubavnik pokojne Marylin Monroe. Odsustvo Marylinke nadoknađuje stvaranjem njezina klona, a to plaća ogromnom svotom novca, brojnim oduzimanjima života te pretrpljenim stresom i strahom koji ga i dokrajče. On svoju djevojčicu Normu Jean nazvanu prema pravom imenu Marylin Monroe „zaista voli“ i u njoj vidi svoju ljubavnicu. Prati ju brojnim videokamerama, bubama i mikročipovima za lociranje, a likvidira svakoga tko posumnja u njegovu tajnu ili pokuša biti prisniji s malom Normom Jean. Autorica u radnju uvodi sebe u obliku sestara blizanka Helene i Jelene kojima se u snovima javlja Marylin te one pišu filmski scenarij prema životu Marylin, Petersona i Norme Jean. Scenarij dolazi do Petersona koji pomišlja kako je njegova tajna „procurila“ i daje ubiti blizanke koje igrom slučaja završe u ludnici.

Radnja konstantno otkriva nove zaplete koji održavaju interes čitatelja. Autorica uspješno ulazi u psihu pedofila detaljno i vrlo efektno iznoseći njihove misli što pridonosi prikazu vrlo realistične slike tog problema. Zbog toga je ovaj roman istodobno i zanimljivo štivo čitateljima, ali i poučno djelo za one koje zanima apostrofirana problematika.

Andrea Eršetić

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti