Novi studijski programi na FFOS-u

Filozofski fakultet u Osijeku iz godine u godinu sve više „raste“ te se može pohvaliti stalnim napretkom, a tako i uvođenjem novih studijskih programa. Fakultet se na tom polju osobito angažirao u proteklih nekoliko godina. Uz engleski, njemački, mađarski i hrvatski jezik, možete studirati filozofiju, povijest, pedagogiju, informacijske znanosti, psihologiju, a po novome sociologiju i povijest umjetnosti. Za svakoga se tu može naći ponešto, a kako su sociologija i povijest umjetnosti najnoviji smjerovi na našem Fakultetu, o njima će biti više riječi u nastavku teksta.

Katedra za sociologiju, osnovana 2017. godine, do nedavno je bila najmlađa „članica“ FFOS-a dok nije uvedena Katedra za povijest umjetnosti. Najprije je osnovan dvopredmetni preddiplomski studij sociologije u trajanju od tri godine, a logičan je slijed bilo osnivanje dvopredmetnog diplomskog studija koji će se početi izvoditi akademske godine 2020./2021., a koji predstavlja potrebno proširenje i nadogradnju na preddiplomski studij. Cilj je preddiplomskog studija proširiti teorijsko-empirijske spoznaje studenata, razviti kod njih želju za istraživačkom orijentacijom, potaknuti ih na čitanje, ali i pisanje vlastitih znanstvenoistraživačkih radova te ih uključiti u razne projekte i udruge koje postoje na Fakultetu. Ono što je najveća prednost osnivanja diplomskog studija jest davanje mogućnosti studentima da se obrazuju kao nastavnici sociologije, steknu nove metodičko-didaktičke kompetencije, upoznaju se s razinom nastavne izvrsnosti i ideala te se na taj način usavrše za nastavnički rad. Velika je prednost što studij nije zamišljen kao jednopredmetni, već dvopredmetni, a to studentima daje mogućnost bavljenja dvjema znanstvenim granama, uči ih povezivati činjenice među predmetima, a time se, naravno, povećava i mogućnost zapošljavanja. Također studenti svaki semestar mogu birati među nekoliko izbornih predmeta koji su povezani sa sociologijom, ali isto tako i s drugim humanističkim i društvenim znanostima. Iako je studij sociologije na FFOS-u veoma mlad i tek na početku svoga razvoja, profesori sociologije već dugi niz godina sudjeluju na raznim znanstvenim projektima i skupovima koji se bave društvenim i sociodemografskim temama. Trenutačno je aktualan projekt pod nazivom „Utjecaj interneta i internetskih društvenih mreža na stavove i odluke o cijepljenju“  koji  bi trebao trajati do 2023. godine, a suradnici (od kojih je velik broj nastavnika s FFOS-a) istražit će kakvi su učinci interneta i društvenih mreža na stavove o cijepljenju te koje su sociodemografske razlike u stavovima o temi. Brojni znanstveni radovi koji su nastali prije pojavljivanja Katedre za sociologiju napisali su sadašnji profesori FFOS-a, što potvrđuje da se radi o profesionalcima i stručnjacima na polju sociologije s višegodišnjim iskustvom i radom. Ako vas zanimaju teme povezane s lokalnim, regionalnim i nacionalnim razvojem te ste zainteresirani za proučavanje društva i načine na koji se društvo oblikuje, onda se svakako trebate upisati na FFOS i napredovati, proširiti svoje znanje, doći do nekih novih spoznaja, a onda se osposobiti i prenijeti te spoznaje svojim budućim učenicima. Sociologija je iznimno široka znanost, društvo se iz dana u dan mijenja, promjene su ključan dio naše svakidašnjice te je potrebno svaki dan učiti i prilagođavati se. FFOS-ova Katedra za sociologiju nudi vam upravo to – suvremeni pristup, kretanje u korak s vremenom, pregršt znanja i mogućnosti.

Preddiplomski dvopredmetni studij Povijesti umjetnosti na našem će se Fakultetu početi izvoditi akademske godine 2020./2021. Što se sve nudi i zašto ga upisati? Zato što ćete kao student imati mogućnost istraživati razne povijesno-umjetničke stilove, putovati daleko u prošlost, učiti zanimljive činjenice o različitim kulturama koje su u svijetu postojale ili su još uvijek aktivne te proučavati teoriju umjetnosti i likovnu kritiku. Ako se odlučite upisati ovaj studij, nemojte se brinuti za budućnost jer vam se nakon završenog preddiplomskog studija nudi širok spektar mogućnosti pronalaženja posla: možete raditi u muzeju ili galeriji, kao likovni kritičar, novinar, organizator raznih umjetničkih događaja, turistički vodič i slično. Studij je posebno prikladan za one učenike/buduće studente koji su vizualni tipovi, koji vole razmišljati uz pomoć boja i slika te se tako lakše izražavaju. Kao i studij sociologije i ovaj je studij dvopredmetni, stoga se ne morate brinuti da ćete biti ograničeni na tek jedno znanstveno područje, već ćete (na osnovi drugoga studija i raznih izbornih predmeta) biti upoznati s drugim društvenim i humanističkim znanostima. Povijest umjetnosti možete studirati uz informatologiju, hrvatski, mađarski i njemački jezik, a te su mogućnosti posebno korisne ako u budućnosti želite raditi u području turizma. Ono što je iznimno važno i što je izvrsna odlika Filozofskog fakulteta u Osijeku, pa tako i studija Povijesti umjetnosti, jest da nećete ostati zakinuti što se tiče proučavanja suvremenosti. Naime studij se fokusira kako na prošla umjetnička ostvarenja tako i na ona suvremena koja je tek potrebno pregledati, prosuditi i predstaviti javnosti. Naučit ćete kako se samostalno kritički osvrnuti prema umjetničkim djelima, kako „pretvoriti“ teoriju u praksu te svoje spoznaje na inovativan i originalan način prenijeti u suvremenost. Iako će se studij tek početi izvoditi na fakultetu, plan izvođenja i ciljevi detaljno i precizno su osmišljeni, a profesori od kojih ćete učiti profesionalci su s dovoljno iskustva i znanja koja žele i mogu prenijeti na vas. Nemojte podcijeniti snagu kulture i umjetnosti iako ih se katkad smješta u drugi plan i čini se kako im se u današnjem svijetu pridaje manje pozornosti nego što se to činilo nekada. Umjetnost vas može inspirirati i potaknuti da razmišljate „izvan okvira“, a sav rad i trud koji uložite u umjetnost, ona će vam uzvratiti. Preuzmite inicijativu i zajedno sa svojim profesorima i drugim stručnim suradnicima sudjelujte u promicanju kulture i umjetnosti kako u Osijeku tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Vidljivo je da FFOS stalno napreduje te daje studentima sve više mogućnosti za studiranje i sudjelovanje u raznim znanstvenim projektima. Dva nova smjera koja su predstavljena pomno su isplanirana kako bi se izvodila na visokoj razini na kojoj uostalom Filozofski fakultet i inače funkcionira. Neupitno je da će Fakultet svoja vrata „otvoriti“ i drugim znanstvenim disciplinama te uvesti još veći broj studija. Svatko tko je mlad, perspektivan i željan napretka, upisom ponuđenih studija dobit će jako mnogo na osobnom i profesionalnom planu.  

Dora Erceg

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti