Michael Cunningham: Sati

Svim ljubiteljima romana Gospođa Dalloway, Virginije Woolf, bit će zanimljivo čitati knjigu Sati. Čitatelji upoznati s fabulom tog slavnog romana prepoznat će mnoge sličnosti i veze koje povezuju kako likove tako i radnju ovoga romana s djelom Virginije Woolf. Naime, Michael Cunningham kroz široko razgranata narativna linija daje uvid u jedan dan u životu tri različite žene smještene u tri različita perioda.

Jedna od njih je i Virginija Woolf koja se bori s nepodnošljivim glavoboljama pišući svoje najpoznatije djelo Gospođu Dalloway istovremeno planirajući kako nagovoriti supruga da se iz provincijskog Richmonda ponovo vrate u London, u kojemu se nada da će lakše odagnati svoje suicidalne porive. Kroz ovu narativnu liniju pratimo autorovu ideju o tome kako je nastajao roman Virginije Woolf te kako je ona formirala glavni lik tog romana, Clarissu Dalloway.

Lauru Brown zatičemo u Los Angelesu 1949., Clarissu Vaughan (u romanu nadimka C. Dalloway) u New Yorku, dok Virginiju Woolf pratimo jednog jesenjeg dana daleke 1923. godine. Clarissa i Laura upravo pripremaju slavlja – Clarissa priprema primanje u čast pjesničke nagrade koja je dodijeljena njenom nekadašnjem ljubavniku Richardu, koji boluje od AIDS-a, a ponovo trudna Laura sprema rođendansko slavlje svojem bračnom sudrugu. Laura je dubokom tjeskobom pogođena žena koja se bori s mišlju o napuštanju supruga i na samom je rubu da to i učini, iako je svjesna da on svojom dobrotom to ne zaslužuje te se povlači u čitanje romana – Gospođa Dalloway.

Clarissa pak živi s ljubavnicom Sally, a tišti ju bolest njezina nekadašnjeg ljubavnika, Richarda, sada samo prijatelja prema kojemu gaji platonsku ljubav. Na kraju ovoga romana iznenađeno uviđamo da su Laura, Clarissa i Richard, iako ih razdvaja veliko vremensko razdoblje od pet desetljeća, povezani neraskidivim vezama.

Doživljaji se dakako ne mogu u potpunosti dočarati dok ne iskusite čitanje ove fantastične knjige, zato što prije otrčite u knjižnicu po porciju dobrog štiva!

P.S. Onima koji još nisu pročitali Gospođu Dalloway preporučujemo da to učine što prije jer će s većim užitkom i razumijevanjem čitati Sate.

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti