Margaret Atwood: Sluškinjina priča

Roman Margaret Atwood datira još iz 1985. godine, a u današnje vrijeme postaje sve popularniji, pa je 2017. godine izašla i istoimena serija nastala prema ovome romanu. Serija je osvojila čak osam nagrada na dodjeli Emmyja.

Djelo je 1985. godine izazvalo niz polemika, a radi se o mračnom distopijskom romanu koji opisuje totalitarno društvo u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje.
Fredova, glavna junakinja romana, pripada kasti Sluškinja i među rijetkim je ženama u Republici Gileadu, nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama, koje su još sposobne rađati. Prisiljena je biti Zapovjednikova ljubavnica i rađati djecu kako bi se opustošena zemlja opet napučila. U ozračju beznađa, okrutnosti i strahovlade, gdje svatko može biti doušnik, a neposluh se drakonski kažnjava, Fredova mora pronaći način kako da opstane i pronađe kćer koju su joj oduzeli.

Dok su ga jedni smatrali vrhunskom književnošću, drugi su mu pripisivali antikršćanske, antiislamističke i antifeminističke stavove, te mu prigovarali zbog odviše turobne atmosfere. Roman i danas stvara polemike, a to je još jedan razlog da započnete s čitanjem!

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti