Malenim koracima do zdravijeg svijeta

Znate li da plastika ubija 100 milijuna života godišnje? Ova činjenica djeluje zastrašujuće, i dovoljan je razlog da bismo promijenili nešto u svojem ponašanju. Zagađivači mogu biti prirodne tvari ili energija, a postaju zagađivači kada ih ima više od prirodne razine. Iako većina ljudi misli da ne može učiniti ništa jer je problem prevelik, ako svatko od nas da svoj mali doprinos, promjene na bolje moguće su.

 U nastavku slijedi nekoliko savjeta koje svatko od nas može ispuniti kako bi pridonio    zdravijem svijetu.

  1. PRESKOČITE SLAMKU!

Plastične slamčice jedan su od najvećih zagađivača okoliša. Čak 4% cijelog onečišćenja svijeta dolazi od slamki. Umjesto plastične slamke možete koristiti ekološku verziju napravljenu od kartona koja se lako reciklira. Danas postoje razne verzije slamki od bambusa, stakla, pa čak i od tjestenine. Takve su slamke ekološki proizvod jer se u izradi koriste samo eko-materijali, prirodni materijali i materijali koji nisu štetni za ljude i okoliš, a prirodno se razgrađuju u vrlo kratkom vremenu.

2. ISKLJUČITE UREĐAJE IZ STRUJE!

Između 5 i 10% energije svakog kućanstva troši se na uređaje koji stoje u stanju mirovanja. Neki od uređaja koji troše energiju čak i kada su u stanju mirovanja su punjač mobitela, televizor, računala i laptopi.  Isključite uređaje koje ne koristite u tom trenutku, to je samo nekoliko trenutaka vašeg vremena, a velika je ušteda energije.

3. S VREĆICOM U SHOPPING!

Svjetska potrošnja plastičnih vrećica dosegnula je godišnju razinu između 500 i 1000 milijardi komada prema procjeni Zavoda za zaštitu okoliša SAD-a. Plastične vrećice zagađuju prirodu, zagađuju mora, rijeke, kopno, a opasne su i za ljude i životinje jer njihove mikroskopske otrovne čestice ulaze u hranidbeni lanac. Korištenjem plastičnih vrećica tjedno može se uštedjeti čak šest plastičnih! Pobrinite se da uz sebe uvijek imate platnenu vrećicu pri odlasku u trgovinu i na taj način sebi zadajte da više ne kupujete plastične vrećice.

4. RECIKLIRAJTE U KUĆANSTVU!

Postoji niz postupaka kojim možete pomoći u zaštiti okoliša u vašem kućanstvu, a neki od njih su: izbjegavajte kupovinu flaširane vode jer korištenjem iste stvaramo količine plastičnog otpada, za gotovu hranu ponesite svoje posude umjesto plastičnih, pronađite mjesto u svojem domu gdje možete odložiti kante za otpad, sušite rublje na zraku umjesto u sušilici…

Korištenjem ovih savjeta zasigurno ćete smanjiti zagađenje okoliša, a u isto vrijeme osigurati sebi zdraviji život.

Sara Gagulić

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti