Kroatisti dobitnici prestižnih nagrada

Jedan od najvećih odsjeka na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Odsjek za hrvatski jezik i književnost ove je godine dobio već nekoliko priznanja i nagrada. Naravno, ovdje je riječ o metonimiji jer su nagrade dobili djelatnici Odsjeka za svoj doprinos znanosti i umjetnosti.

Priznanje i novčanu nagradu dobila je skupina znanstvenica i profesorica s Filozofskog fakulteta Osijek, a koju čine prof. dr. sc. Loretana Farkaš, prof. dr. sc. Sanda Ham, izv. prof. dr. sc. Jadranka Mlikota i prof. dr. sc. Vlasta Rišner. Profesorice su sudjelovale u projektu Povijest hrvatskog jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća s ostalih 39 znanstvenika i akademika i nagrađene su za svoje sudjelovanja godišnjom Nagradom Grada Zagreba za 2021. godinu

U zaključku dodjele nagrade navodi se kako je ovaj znanstveno-istraživački program „izniman po tome što je njime po prvi put u proteklih 150 godina hrvatskog jezikoslovlja i kroatistike sustavno i cjelovito istražena, analizirana i opisana povijest hrvatskog jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća kao i razvitak hrvatskog književnog i standardnog jezika te razvitak hrvatskih narječja i dijalekata.“

Rezultat projekta šest je znanstvenih knjiga čiji se sadržaj proteže na ukupno 3956 stranica velikog formata uz 2200 fotografija izvora hrvatskoga jezika i hrvatske pisane baštine.

Dr. sc. Vera Blažević Krezić, poslijedoktorandica  i djelatnica na Katedri za hrvatsku jezičnu povijest i dijalektologiju dobitnica je ovogodišnje nagrade HAZU. Profesorica je nakon dugogodišnjeg rada prošle godine objavila monografiju Književnimi radnjami za Crkvu i Domovinu: o novocrkvenoslavenskom jeziku Parčićeva misala iz 1893., u nakladi Matice hrvatske Zagreb. Profesorica na našem Fakultetu već dugi niz godina predaje na kolegijima Staroslavenski jezik 1 i 2, Slavenska pisma i Novija povijest glagolizma. Knjiga sadrži 578 stranica, a sadržaj je podijeljen na tri poglavlja: „Parčićev misal očima vanjske i unutarnje povijesti jezika“, „Novocrkvenoslavenski jezični tipovi i razvojna razdoblja“ i „Iz jezika Misala i o jezičnoj koncepciji Dragutina Antuna Parčića“. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dodijelila je nagradu profesorici za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu za područje filoloških znanosti. Knjiga Književnimi radnjami za Crkvu i Domovinu: o novocrkvenomslavenskom jeziku Parčićeva misala iz 1893. proglašena je filološkom knjigom godine!

Profesorica Blažević Krezić ovom je nagradom samo potvrdila kvalitetu svojega znanstveno-istraživačkoga rada, a s profesoricom Milicom Lukić, koja također predaje na Katedri za hrvatsku jezičnu povijest i dijalektologiju, dobila je 2018. godine Državnu nagradu za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u kategoriji popularizacije i promidžbe za brojne nastavne i izvannastavne aktivnosti vezane uz glagoljicu, a jedna od njih  jest i izrada virtualne glagoljske enciklopedije pod nazivom „Glagopedija“. Također navedene profesorice iste su godine nagrađene godišnjom Državnom nagradom za znanost, što samo potvrđuje uspješnost i kvalitetu rada koji ostvaruje ovaj tandem.

Osobno sam upoznat s Parčićevim misalom jer sam na kolegiju Slavenska pisma, koji drži profesorica Blažević Krezić, 2018. godine kao seminarski zadatak imao transkripciju misala na latinično pismo. Zadatak je bio izazovan i vremenski zahtjevan, ali njime sam samo poboljšao i usavršio svoje poznavanje glagoljice.

Predan rad naših profesorica prepoznat je na državnoj razini, a nagrade su odlična promidžba ne samo Odsjeka za hrvatski jezik i književnost nego i cijelog našeg Fakulteta! Ovim putem čestitam profesoricama i željno iščekujem njihove buduće radove koji će nesumnjivo biti na visokoj razini.

Kristian Božić

Izvori:

https://www.ffos.unios.hr/

https://www.wikiwand.com/hr/Nagrada_HAZU (izvor naslovne slike)

https://www.pixsell.hr/agency/pxl-standard-news/zagreb-predstavljena-peta-i-sesta-knjiga-povijest-hrvatskoga-jezika-gallery-1297365/

https://www.matica.hr/knjige/knjizevnimi-radnjami-za-crkvu-i-domovinu-1298/

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti