Koji film ćemo gledati?

Svima nam je vrlo dobro poznata situacija kada u društvu  jedne ili više dragih osoba odlučimo večer provesti uz nekakav dobar film koji će ostaviti određeni dojam na sve te će otvoriti mogućnost rasprave i pogađanja tijekom gledanja filma ili na njegovu kraju. U vrijeme kada filmom vladaju razni superjunaci iz američkih uspješnicaobogaćenih bogatom produkcijom i visokokvalitetnim montažerskim trikovima koji stvaraju fascinantne efekte, postoji manja mogućnost pronalaska kvalitetnog sadržaja za one filmske sladokusce za koje filmskom užitku prethode dobri dijalozi, kvalitetno razređeni karakteri i složena radnja. Za takve pojedince preporučujemo Knives out,film iz 2019. godine koji u našem prijevodu glasi Nož u leđa. Režirao ga je Rian Johnson koji je okupio svojevrsnu hollywoodsku elitu, pa tako u filmu glume Daniel Craig, Chris Evans, Christopher Plummer i Ana de Armas. Radnja je potaknuta smrću pisca kriminalističkih romana koji je upravo proslavio osamdeset i peti rođendan, pronađen je mrtav u svojoj sobi te je od nepoznate osobe za rješavanje slučaja pozvan poznati detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig).

Prethodno smo spomenuli kako je ova filmska preporuka zanimljiva za sve one koji žele odmor od filmova s akcijskom radnjom u središtu, pa je tako posebno interesantno uočiti ponešto drugačija izdanja glumaca kao što su Chris Evans (Kapetan Amerika) i Daniel Craig (James Bond) koji su izvrsno odradili svoje glumačke zadatke i ostavili dojam kao da su se i oni sami odmorili od svega onoga što sa sobom donosi visoka akcijska produkcija.

U središtu je radnje zločin te se njegovim raspletanjem ostvaruju sve ostale komponente filma obilježene složenim obiteljskim odnosima, ovisnostima i netrpeljivostima, a kao najveći užitak koji film pobuđuje jest osjećaj iznenađenja i nepredvidljivosti radnje i njezino neposredno djelovanje na gledatelja koji se potpuno prepusti tijeku zbivanja bez da si postavlja jedno od čestih pitanja kada je gledanje filma u pitanju. Neka su od tih pitanja:  „Jesmo li trebali možda bolje izabrati onaj drugi film?“, „Hoćemo li bolje odmah zaustaviti i upaliti nešto drugo?“ ili pak izjava da je često najavnica filma bolji od njega samoga.

Rješavanje zločina otkriva mnogobrojne probleme unutar obitelji – od onih koji su živjeli na račun pisca do onih koji su taj novac najmanje cijenili. Traženjem krivca na vidjelo vješto izlaze izgrađeni karakteri služavke, sina, snahe i ostalih što filmu daje živost, ali i osjećaj poznatog kada je riječ o obitelji s velikim brojem članova i time karakternim različitostima. Bez da otkrijemo više detalja od onoga što je potrebno, zaista preporučujemo ovaj film svima onima koji od filma iziskuju određeni šarm, a ne samo bombastične scene i oku ugodne efekte.

Petar Petrović

(izvor naslovne fotografije: Amazon.com: Knives Out [Blu-ray]: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, LaKeith Stanfield, Christopher Plummer, Katherine Langford, Rian Johnson: Movies & TV)

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti