KAKO PREŽIVJETI KARANTENU? – Vodič za studente i sve druge koji polovicu mjesečnih prihoda potroše na izlaske

Kada biste pitali bilo kojeg studenta da navede apokaliptični scenarij kojeg se najviše plaši nakon najezde zombija, vjerojatno bi uslijedio smrtonosni virus. No frustrira li sudente virus ili činjenica da su 0-24 zatvoreni doma s roditeljima? Mnogi od njih javno upućuju apel za pomoć, stoga su nam naslovnice društvenih mreža često pretrpane ovakvim sadržajima:

Razumljivo je to jer tko je mogao predvidjeti da će se dva tjedna bez faksa i ispijanja kave u kafiću pretvoriti u dva mjeseca bez svega? Da će muškarci nositi dugu kosu, a žene izrast? Da će jedini izlazak kojemu se veselimo danima biti odlazak u trgovinu po namirnice? Da biste sačuvali svoje živce za ispite o kojima ćete uskoro morati razmišljati, donosimo vam pet savjeta o uspješnom preživljavanju karantene (čitaj: o preživljavanju bez svakodnevnih odlazaka na kavu, hodočašćenja po trgovačkim centrima i partijanja u Tvrđi):

1. GLEDANJE FILMOVA/SERIJA/DOKUMENTARACA

Jedna ste od stotinjak osoba na svijetu koje još nisu odgledale Igru prijestolja? U društvu lažete da ste pogledali sve nastavke Kuma jer riječ je o klasiku, a vi ipak studirate na Filozofskom fakultetu? Sada je pravo vrijeme za to! Sve one sadržaje koji su vam okupirali pozornost za vrijeme boravka u studentskim domovima ili stanovima, a za njih niste pronalazili vremena, sada možete gledati bez imalo grižnje savjesti

2. TJELOVJEŽBA

Kao što poznata poslovica kaže: u zdravom je tijelu zdrav duh. Iako su planovi za ljeto i dalje neizvjesni, višak slobodnog vremena korisno je utrošiti na tjelovježbu. Trčanje po šumi, šetnja uz jezero, čučnjevi u udobnosti vlastite sobe ili bavljenje jogom pomoći će vam u postizanju željene fizičke forme.

3. BAVLJENJE HOBIJIMA

Sjećate li se srcedrapajućih pjesama koje su nastale još u srednjoj školi dok ste proživljavali ljubavne brodolome i mislili da je to najgore što vam se moglo dogoditi? Uzmite komad papira ili platna i vratite se starim hobijima ili započnite nove. Crtanje, slikanje, pisanje pjesama, fotografiranje prirode… Tko zna, možda se baš u vama krije novi Picasso ili Ujević! Izbora je mnogo, a vremena dovoljno da ponovno otkrijete zaboravljene talente.

4. ČITANJE KNJIGA

U nekoliko godina studiranja na Filozofskom fakultetu niste pročitali ni jednu knjigu koja nije dijelom stručne literature ili lektire? Nedostatak vremena većini je studenata do sada bio dobar izgovor, no vrijeme je da u ruke ponovno uzmete ono što volite! Tiskane ili u digitalnom obliku, knjige će vas odvesti gdje god poželite.

5. KUHANJE I OTKRIVANJE NOVIH RECEPATA

Za one koji su odustali od ljetne figure i višak energije voljni su usmjeriti na pripremu obroka, sada je trenutak da postanete pravi gurmani! Internet je postao hram primamljivih recepata, stoga obradujte vaše ukućane i primite se posla. Jedno je sigurno – ako vam i ne bude išlo, majke će svejedno odahnuti, a ostatak obitelji možda skinuti onih par kilograma viška na koje se žale od prošloga Božića.

6. (PRO)LJETNO ČIŠĆENJE

Možda zvuči ludo prihvatiti se čišćenja za vrijeme globalne pandemije, ali stanujete li u kući, uvjeravam vas da tavan ili podrum kriju mnoštvo zanimljivih stvari. Svaka djevojka zna da se „moda uvijek vraća“, a majčina ili bakina odjeća spremna je ponovno ugledati svjetlo dana nakon što se konačno oslobodimo uzrečice #ostanidoma!

Ana Marija Miškulin

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti