Inspirativni filmovi o nastavnicima

Većina će se studenata Filozofskog fakulteta nakon stjecanja diplome pronaći u ulozi nastavnika. Neki od nas to su iščekivali još od pitanja „Što želiš postati kada odrasteš?“, ali neki su i dalje skeptični jer biti nastavnik nije zanimanje nego poziv. Budući da smo svi mi često opterećeni manjkom prakse koju želimo steći prije dolaska na radno mjesto, ovi će vam filmovi ukazati na sve prednosti i nedostatke nastavničkoga posla.

Stand and Deliver (1988)

Film prati istinitu priču o profesoru matematike u srednjoj školi u Los Angelesu koji je pomogao svojim studentima kako bi postigli svoj puni potencijal. Odmah nakon što se zaposlio u srednjoj školi A. Garfield, Jamie Escalante uveo je novi nastavni program koji mu je pomogao uvidjeti potencijal svojih učenika, unatoč tomu što su ih svi ostali smatrali propalicama. Njegov je čin naišao na osudu i sumnje njegovih kolega, ali Jamie je odlučio svima dokazati da ondje gdje ima volje, ima i načina!

Osmijeh Mona Lise (2003)

Katherine Watson, profesoricu povijesti umjetnosti na sveučilištu Wellesley, u ovoj je drami s elementima komedije utjelovila sjajna Julia Roberts. Prestižno sveučilište na kojemu profesorica Watson odnedavno predaje pohađaju iznimno inteligentne djevojke, a njezin je cilj potaknuti ih da iskoriste mogućnosti koje su im dane. Uskoro Katherine shvaća da se nalazi u društvu koje je ograničeno građanskim normama te da je njezinim studenticama na prvome mjestu pronaći muškarca za kojega će se udati. Iako su pogledi profesorice Watson u potpunosti drugačiji od dominantne kulture sveučilišta, ona ipak uspijeva uspostaviti snažnu vezu sa svojim studenticama odstupajući od tradicionalnog plana i programa dovodeći u pitanje definiciju umjetnosti.

Trijumf: Priča o Ronu Clarku (2006)

Ova istinita priča o nastavniku iz malog grada koji je promijeno živote svojih učenika nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ron Clark nastavnik je koji se seli iz manjeg grada u New York u potrazi za novim izazovima. Ondje dobije posao u školi u kojoj se obrazuju djeca slabijeg ekonomskog statusa. Učitelji, roditelji i djeca – svi su oni pogođeni socioekonomskim problemima koji ih sprječavaju da se maknu iz te sredine. Ron nije pobjegao. Ostao je  i odlučio se suočiti sa svim poteškoćama koje su ga snašle na jedan kreativan i nadasve duhovit način.

Pisci slobode (2007)

Ovo je film o nepravdi, diskriminaciji, uličnim bandama i jednoj strpljivoj nastavnici Engleskog jezika u školi Woodrow Wilson High u Long Beachu. Kao i svaka nastavnica, Erin Gruwell priželjkivala je učenike željne znanja, a umjesto toga dobila je razred podijeljen prema rasnoj pripadnosti u kojemu su fizički obračuni uobičajna pojava. Unatoč svim problemima unutar i izvan škole Erin je spremna potrošiti zadnji atom snage kako bi svojim učenicima ponudila obrazovanje kao izlaz iz kaosa. Rezultat je njezina truda, rada i odlučnosti knjiga The Freedom Writers Diary koju čine iskustva njezinih učenika.

Ana Marija Miškulin

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti