Hrvatski roman i film “Mirisi, zlato i tamjan”

Stari hrvatski filmovi imaju posebnu vrijednost i neki od njih stekli su gotovo kultni status. Svjedoci smo toga da se hrvatska kinematografija svakodnevno razvija. Međutim katkad je NETFLIX dobro zamijeniti hrvatskim klasicima, a film Mirisi, zlato i tamjan izvrsna je prilika za to.

Nekoliko činjenica o ovom hrvatskom crno-bijelom igranom filmu:

Godina proizvodnje: 1971.

Redatelj: Ante Babaja

Žanr: drama

Produkcija: Jadran film

Radnja filma odvija se u malom gradu na jednom jadranskom otoku. U središtu radnje umirovljeni je profesor i intelektualac Mali i njegova supruga Draga koji njeguju stogodišnju staricu Madonu. Madona je nekadašnja veleposjednica kojoj je imovina propala zbog novog komunističkog režima. Život Maloga i Drage sveo se na brigu o starici i njezinu obavljanju nužde svakih osamnaest dana. Starica je vrlo zahtjevna i oštra, a oni joj neprestano moraju ugađati. Jedini kratak izlazak iz te kolotečine ostvaruje Draga posjetom djece koji studiraju u Zagrebu otkrivajući tako da taj život više nije za nju i Maloga te da je njihov jedini smisao briga o starici.

Riječ je o najgrotesknijem filmu Ante Babaje u kojemu se spajaju naturalizam i simbolizam. Osim toga ovaj je film i jedan od najprovokativnijih filmova hrvatske kinematografije u socijalističkom razdoblju što svakako zvuči vrlo privlačno. Film je snimljen prema istoimenome romanu Slobodana Novaka koji ne prati doslovno radnju iz romana.

Roman Mirisi, zlato i tamjan Slobodana Novaka jedno je od reprezentativnih djela suvremene hrvatske književnosti. Ovaj je roman objavljen 1968. godine, a nerijetko se navodi i kao primjer egzistencijalističke književnosti.

Radnja romana traje točno osamnaest dana, započinje nekoliko dana prije Božića 1965. godine i traje do Sveta tri kralja 1966. godine. Blagdan Sveta tri kralja otkriva nam i simboliku naslova romana. Tim blagdanom radnja počinje i završava – počinje događajem iz djetinjstva kad je Mali u crkvi glumio anđela i tada prvi put ugledao Madonu. Tada nije ni slutio što ga očekuje. Važno je istaknuti da su u romanu najvažniji unutarnji svjetovi u kojima dolazi do sukoba ideala prošlosti i ideja budućnosti.

Činjenica da je Slobodan Novak za ovaj roman dobio najviša književna priznanja: Nagradu Matice hrvatske za najbolju knjigu proze, Nagradu Vladimir Nazor, NIN-ovu nagradu za roman godine i Nagradu kritike Večernjega lista, svakako je dokaz da je ovo roman kojega morate pročitati i tako obogatiti svoje čitateljsko iskustvo.

Ovisno o tome koji ste tip osobe – čitateljski ili gledateljski odaberite ono što vam najviše odgovara i upustite se u ovu netipičnu osamnaestodnevnu pustolovinu!

Renata Matić


Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti