“Besmrtni” (2020.) – prvi samostalni album Goce R.I.P.

Pjesme na albumu:

  1. Zbog tebe
  2. Fingerprint
  3. Bejbe
  4. Mamacita
  5. Kači storije
  6. Zmije (ft. Yung Bude)
  7. Povijest
  8. Prvi snijeg
  9. Outro

Prošlo je već sedam godina od prvog, barem zvukovno prvog i u javnosti zapaženijeg, trap albuma u Hrvatskoj – Folder splitske Kiše Metaka, koji po mome mišljenju predstavlja prekretnicu u hrvatskom rapu. Iako se na jugu SAD-a taj podžanr rap glazbe i općenito hip-hop kulture razvija još krajem devedesetih, tek se u minulom desetljeću događa globalni i komercijalni uspon ovoga nimalo bezopasnog žanra[1]. Dakako, kada govorimo u trapu, mislimo ponajprije na glazbeni (pod)žanr rapa.

Brzo se hrvatski trap seli iz južnog u sjevernije dijelove Lijepe naše, točnije u našu prijestolnicu, Zagreb[2]. Već 2014. izlazi prvi mixtape Kukus Klana, vjerojatno najboljeg trap sastava na prostoru bivše Jugoslavije, pod nazivom Flexikon. Mixtape je davao znakove novoga vala, ali tek godinu kasnije Kukus Klan u potpunosti prihvaća novi zvuk. Iso Miki nije se pojavljivao kao izvođač, nego kao producent, a mikrofonima se posvetio Hiljson Mandela i Goca R.I.P. te je trio objavio najbolji trap projekt u Hrvatskoj – O Kukusima se ne raspravlja. I baš tih godina nastaje punk faza trapa, gomila se autotune, izvođači se tematski odmiču od ustaljenih trap tema i rađa se tzv. emo trap, trap koji obrađuje teme ljubavi, depresije, ovisnosti. Svojevrsna himna takvog trapa postaje Lil Uzi Vertov refren iz pjesme XO Tour Llif3 („push me to the edge, all my friends are dead“), a neki od najpoznatijih predstavnika emo trapa tragično završavaju – Lil Peep (21) i Juice WRLD (21) umiru od predoziranja, a XXXTentacion (20) ubijen je u Floridi. Kukus Klan pribjegava takvom trapu tek u primjesama na prvom i zasad jedinom albumu, Anđeli i Bomboni iz 2018., da bi u ožujku ove godine Goca R.I.P. u potpunosti afirmirao taj žanr na razini izraza i sadržaja.

Besmrtni je prvi samostalni album člana Kukus Klana Goce R.I.P., a sastoji se od devet pjesama tematski vrlo sličnih, ali zvukovno heterogenih. Tematski se mogu odrediti kao ljubavne pjesme, jer se očit adresat (ženska osoba) javlja u gotovo svim pjesmama.

Prva pjesma Zbog tebe zasigurno je i najneočekivanija te funkcionira kao hommage Dini Dvorniku, a vidljiv je utjecaj poznatog r’n’b izvođača The Weeknda. Pjesmu možemo okarakterizirati kao ljubavnu, kao i svaku drugu na albumu jer se pojavljuje adresat koji ne uzvraća ljubav i sve pjesme su takve do šeste po redu, Zmije, u kolaboraciji s Yung Budeom iz Buntaija. Iako su na razini sadržaja slične, pa i identične, na razini izraza nešto su raznovrsnije. Zbog tebe je funk / r’n’b pjesma, Bejbe funkcionira kao trap balada, Mamacita kao club banger, Kači storije kao latino ljetna pjesma, a tu je također i pjesma Fingerprint, koja je najuspjelija od spomenutih.

Pjesma Zmije drugačija je po tome što na razini izraza nudi nešto tvrđi zvuk, a na razini sadržaja obrađuje temu zavisti i dvoličnosti u svijetu glazbene industrije. Nakon toga slijede dvije pjesme, Povijest i Prvi snijeg koje tematski obrađuju destruktivne ljubavne odnose, prekid veze i nešto dublje ulaze u psihološko stanje subjekta. Goca album zaokružuje Outrom koji funkcionira kao sinteza i sinegdoha cijelog albuma i bliža je rock zvuku. U pjesmi Goca pokazuje pjevačke sposobnosti, ali i raznovrsnost koju je pokazao kroz cijeli album što je nesumnjivo jedna od pozitivnih stvari koje ovaj album donosi. Nažalost, Goca nije ostvario svoj puni potencijal. Osim spomenute raznovrsnosti i noviteta, dionica između pjesama Zbog tebe i Zmije djeluje kao jedna te ista pjesma s ponešto drugačijim varijantama – slični motivi (Instagram, alkohol, žudnja), tema identična, rime jednostavne, figure nekreativne i dosadne. Sve ono što krasi dosadašnju Gocinu diskografiju izostalo je na ovome albumu.

Velika se prašina digla nakon što je portal muzika.hr objavio svoju, jako kritičnu, recenziju ovoga albuma, koja je podijelila trap zajednicu. Jedni su smatrali da je recenzija preoštra te su čak pokrenuli peticiju za ukidanje portala, dok su drugi smatrali da je recenzija na mjestu. Osobno sam negdje između, ali jasno je da nisam odveć oduševljen albumom jer sam veliki fan Kukus Klana i pratim ih od njihova prvog projekta te sam svjestan njihovih sposobnosti. Iako mi se album nije svidio kao neki njihovi prošli projekti, smatram da je Goca R.I.P. pokazao veliku dozu hrabrosti i snalaženja u drugačijim izdanjima te sam uvjeren da će budući projekti biti bolji.

Pjesme koje su mi se svidjele su Zbog tebe, Fingerprint, Mamacita, Zmije i Outro, a ako bih se morao izjasniti nekom ocjenom, bila bi to petica, ali 5/10.

Matej Magdika


[1] Naime, pojam trapping veže se uz brzu zaradu novca na ilegalne načine, najčešće prodajom droge, te je taj motiv najčešće zastupljen u trap tekstovima – novac, droga, prostitucija.

[2] Podsjetimo se da je Geralt iz Rivije svoj trap EP iz 2015. nazvao Zagreb je Atlanta.

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti