Film “Skrivena ljepota” i doba koronavirusa

Film Skrivena ljepota (Collateral Beauty) redatelja Davida Frankela donosi posebno viđenje života kroz prikaz osobne tragedije, ljudske prolaznosti i otkrivanja smisla individualne patnje. Sve to i brojne druge aspekte životnih nedaća pokazalo je upravo ovo „doba korone“. Živeći vlastitu svakodnevicu, često ne vidimo uzaludnost i besmisao pojedinih radnji i misli koje nepotrebno zaokupljaju našu pozornost, dok značajni trenutci i ljepota života nepovratno prolazi pored nas. Sva manjkavost naše ljudske naravi u najvećoj mjeri je izašla na vidjelo tijekom prethodnih dana. Stoga je ovaj film izvrstan podsjetnik na ono što smo zaboravili, a što moramo osvijestiti kako bismo prestali gubiti dragocjeno vrijeme.

Vrijeme, Smrt i Ljubav tri su motiva, pokretačke sile svega koje na netipičan, ali nadasve kvalitetan način prikazuju ovo filmsko ostvarenje. Glavni lik Howard (Will Smith) tijekom cijeloga filma bori se sa svojim negativnim emocijama i s vlastitom patnjom izazvanom tragičnim gubitkom kćeri. Howard je za vrijeme kćerina života bio uspješan poduzetnik, imao inspirativne odnose s ljudima iz svoje okoline, no nakon kćerine smrti, zatvorio se u sebe. Film doista prikazuje kako je Howard cijenio vrijeme provedeno s kćeri te se u tom smislu ne može  konstatirati da nije znao što je imao dok to nije izgubio. No taj glavni segment filma, gubitak drage osobe, realna je pojava svakodnevice cijeloga svijeta. Koronavirus odnio je živote brojnim kćerima, sinovima, majkama, očevima, djedovima, bakama i prijateljima diljem svijeta. Ljudi koji su ostali nakon njih proživljavali su duboke osobne tragedije i osjećali su se poput Howarda. Zacijelo su žalili nad izgubljenim vremenom koje nisu proveli sa svojim voljenima i shvatili da su neki njihovi uobičajeni stavovi prema ljubavi i smrti posve neosnovani.

„Vrijeme je dar koji uzalud trošimo!“, kaže lik koji tumači Vrijeme, jednu od tri pokretačke sile. Film tematizira kako vremena ima u izobilju, naša predodžba protoka vremena samo je obična iluzija. Nevažne sitnice i pogrešne orijentacije čine našu svakodnevicu i upravo tu se izgube istinske vrijednosti našeg življenja. Naravno da je većina nas to uviđala i prije koronavirusa, no naravno, uvijek iznova „nismo imali vremena“ da realiziramo tu spoznaju, baš zbog tih individualnih pogrešnih orijentacija. Trebala nam je stanka! Pojavio se koronavirus i pokazao nam da je većina naših obveza nametnuta izvana, a ne iz unutrašnjosti našeg istinskog bića, da se iste mogu odgoditi jer, osim što su se morale odgoditi, zapravo su se pokazale odgodivima, a ne nužnima kako smo ih vidjeli u našim zabludama. Osim toga postojale su istinske obveze i smjerovi našeg djelovanja koji su uistinu važni, a mi smo ih odgađali zbog onih ništavnih. I to pojašnjenje nije promaknulo koronavirusu! Kate Winslet igra lik žene koja je kasno shvatila da je živjela u zabludi misleći da ima vremena za ostvarenje majčinstva. Karijera i posao bili su joj ispred svega i nije uvidjela srž svojih pravih želja. No Vrijeme joj je pokazalo skrivenu ljepotu te tako predstavilo sebe kao blaga prijatelja koji ono uistinu i jest ako mu se da prilika. A koronavirus dao je vremenu priliku! Prethodna dva do tri mjeseca većina nas imala je više vremena nego u uobičajenim okolnostima i uvjetima. Jesmo li ga iskoristili za obnašanje svrsishodna života, osvijestili i njegovali istinsku bit triju pokretačkih sila koje nam prezentira Skrivena ljepota? Da, istinsku bit svih triju pokretačkih sila, čak i Smrti!

Film prezentira Smrt kao silu koja ima skriveni smisao, skrivenu ljepotu. To nam izgleda neshvatljivo kada patimo za voljenima, poput likova iz filma, ali zaista je tako. Metafizička gluma likova koji predstavljaju Ljubav, Smrt i Vrijeme otkriva kako su te tri sile smisao kozmosa, one su taj kozmos. Smrt čini dio te povezanosti, zatvara krug i trenutci njezine boli imaju svoje značenje i svrhu jer je ona prirodni dio života na zemlji. To je najteže shvatiti u sadašnjem dobu koronavirusa kada su žrtve raznih dobnih skupina, no osnovna ideja filma aludira upravo na to. Sve se događa s razlogom, Ljubav, Smrt i Vrijeme imaju duboku vezu sa svim aspektima naših života. Ffilm nas uči prepoznati skrivenu ljepotu u najtamnijim osjećajima boli, patnje i fizičke odsutnosti s ovozemaljskog svijeta.

Gledajući ovaj film i živeći u doba koronavirusa, nisam mogla ne uočiti poveznicu tog predivnog filmskog ostvarenja sa svakodnevicom društva u cjelini tijekom prethodnih mjeseci. Smatram da je nužno osvijestiti za oporavak društva uopće prednost protekloga razdoblja kao vremena koje nam je ukazalo na važnost ispravna razumijevanja Ljubavi kao tkiva života, razloga svemu, Vremena kao dara koji je nepovratan te najvažnije, Smrti kao smislena dijela života. U tom razumijevanju je i ono što utjelovljuje film – skrivena ljepota.                                                                                                                                           Dora Romanjak                                                                                              

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti