Kompleksan i mračan film o Jokeru (2019)

Iz godine u godinu filmska industrija razvija se sve više te ima sve veći utjecaj i zastupljenost u životnoj svakodnevici. Opće je poznato da su imaginarni superheroji često dobivali vlastite filmove u kojima bi se negativci pojavljivali tek kao sporedni likovi koji utjelovljuju glavnu prepreku i prijetnju glavnom junaku. U novije vrijeme antijunaci češće dobivaju vlastite, samostalne filmove. Jedan je od primjera Joker, poznati protivnik proslavljenog gothamskog junaka Batmana. Glavnu ulogu odigrao je Joaquin Phoenix, a od poznatijih glumačkih imena pojavljuju se i Robert DeNiro te Zazie Beets. Redatelj je filma Todd Philips, a trajanje je 122 minute. Joker je veoma kompleksan i mračan film koji se može shvatiti i protumačiti na više načina, ali glavni fokus jest na spajanju mentalnog bolesnika s društvom koje običnog čovjeka tretira veoma jadno i nedostojanstveno.

Arthur Fleck (Joker) lik je prosječnog, neuspješnog i neispunjenog čovjeka koji glumljenjem klauna, to jest maskote uzdržava sebe i svoju majku. Dio Arthurove svakodnevice učestala su razočaranja, od ljubavnih do poslovnih. Osim toga Arthur pati od pseudobulbarnog sindroma – gubitka kontrole nad mišićima lica – koji dovodi do nekontroliranog smijanja u određenim situacijama. Zbog toga Arthur često posjećuje psihijatra te pije tablete bez kojih ne bi mogao funkcionirati i zadržati zdrav razum. Osim navedenih problema brojni drugi nemili događaji u Arthurovu životu, kao što je uskraćivanje tableta zbog odluke nadležnih da se štedi na pacijentima, u njemu izazivaju uznemirujuće misli i postupke koji ne prolaze neopaženo u sferi javnoga života, a samim time Arthur budi svoj alter ego – Jokera.

Analizom događaja i okolnosti u životu Arthura Flecka može se iščitati kako Arthur nije posve kriv za to što u konačnici postaje negativac i predvodnik buntovnih pokreta u svome gradu. Arthur kao psihički nestabilna osoba živi u društvu koje ga ne shvaća i ne mari za njega i njegove potrebe, a to dovodi do nakupljanja bijesa i manjka racionalnosti u donošenju odluka. Nakon već spomenutog niza loših događaja Arthurov bijedni život pun zapleta i raspleta doživljava kulminaciju te dovodi do neviđene katastrofe unutar grada, ali i njegove osobnosti, to jest stanja uma Arthura Flecka. Baš kao i neshvaćeni „junaci“ brojnih književnih djela, Arthur Fleck na filmskom platnu predstavlja osobu koja zbog primitivne i surove okoline, kombinirane s pesimističnim stanjem uma, doživljava sve samo ne katarzu te postaje antijunak. Recenzija bi se mogla zaključiti famoznom frazom iz Batmanove serije filmova: „Ili umireš kao heroj ili živiš dovoljno dugo da vidiš sebe kako postaješ negativac.“

Dario Kožić

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti