Film koji ne smijete propustiti!

Dobro je poznato da epidemiološke mjere polako popuštaju i više ne moramo najveći dio svojega vremena povoditi u kući. Samo su oni najhrabriji „pohrlili“ u kafiće, dok su se oni oprezniji ipak odlučili za produljenje karantene. Vjerujem da ste već „ispucali“ sve filmove i serije, no u ovom vam članku donosim jedan stariji klasik koji, ako već niste, svakako morate uvrstiti u svoju listu filmova „za gledanje“.

Film Društvo mrtvih pjesnika američka je drama koja je nastala 1989., a režirao ju je Peter Weir. Glavnu ulogu u ovome filmu utjelovio je Robin Williams glumeći profesora Keatinga. Film donosi uvid u živote mladih dječaka, učenika škole Welton. Tradicija, čast, disciplina i izvrsnost „četiri su stupa“ škole Welton koja se strogo vodi tim principima i pravilima i ne dozvoljava nikakav oblik neposluha ili odmicanja od unaprijed određenoga rasporeda. Ubrzo se sve promijeni kadau školu dođe novi profesor koji predstavlja suprotnost svemu onome što zagovara škola Welton. Profesor je pravo „osvježenje“ za učenike i donosi nove pristupe učenju. On se odmiče od tradicionalnog pristupa nastavi i učenicima donosi novi svijet koji nije ispunjen strogim pravilima: zagovara razvoj osobnog kritičkog mišljenja te pokušava i želi, kako i sam kaže, stvoriti generaciju „slobodnih mislioca“. Učenicima predstavlja veliku promjenu koja unosi strah, ali i oduševljenje. Osim profesorskih kompetencija u filmu se uviđaju i očinske osobine profesora. Svoje učenike ne gleda kao na „posao“, već ih uči smislu života i pomaže im u njihovim problemima. Kraj donosi jedan obrat no, zbog svih onih koji još nisu pogledali film, neću ga unaprijed otkrivati.

Film je osvojio mnoge nagrade, a Robin Williams svakako se odlično snašao u ulozi profesora. Ukazujući na prave vrijednosti i smisao života, može se reći da, iako je prošlo toliko godina, film još uvijek podsjeća na ono što je zaista važno u životu. Primjeren je svim nastavnicima, a i onima koji će to tek postati, jer pruža uvid i u kompetencije nastavnika koje su danas aktualna tema i koje svaki nastavnik treba razvijati. Nikad se ne zna – možda Vam film Društvo mrtvih pjesnika otvori vidike i postane Vaš vodič za posao nastavnika i, još važnije, vodič za život.

Sara Kolak

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti