FFOS-ov Komorni teatar

Na početku 2019./2020. akademske godine osnovana je dramska skupina, a njezin glavni organizator bio je izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan koji je obavijestio studente da se osniva Komorni teatar Filozofskog fakulteta te je pozvao sve zainteresirane studenate da se uključe u rad udruge. Osobno sam se uključila u rad skupine jer smatram kako je ovo izvrsna prilika pogotovo za studente književnosti kako bi usavršili svoje talente te vježbali vlastite glumačke sposobnosti. Smatram kako je osnivanje ovakve skupine izrazito korisno kako studente tak i za cijeli Fakultet jer će tako studenti moći pokazati svoje glumačke sposobnosti te ih postupno tijekom vrijeme usavršavati i raditi na njima. Budući da na našem Fakultetu nema previše izvannastavnih aktivnosti, ovo nam je svima bila prilika da se aktiviramo i na tom području. Dramska skupina u početku je djelovala kao komorni teatar, a obuhvaćala je studente treće godine preddiplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti te studente prve godine diplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti. Naša prva izvedba bila je drama Čuvar srca Davora Špišića te je održana u studenom 2019. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a nakon toga u prosincu iste godine na otvorenju Stare pekare u Tvrđi. Na predstavama su nas svojim nazočnosti podržavali ostali kolege studenti i profesori s Odsjeka za hrvatski jezik i književnost.

Studenti su redovito vježbali svaki tjedan te su se nalazili svakim utorkom u večernjim terminima nakon fakultetskih obveza. Također tijekom izvođenja studenti su nosili majice s imenima likova koje su izvodili kako bi gledateljima koji nisu čitali odnosno gledali dramu radnja bila jasnija. Predstave su trajale oko jedan sat, a većina naših kolega došla je gledati nas te nam pružiti podršku. Predstave su bile uspješno izvedene, a svi gledatelji nakon nje uputili su nam same riječi same pohvale i oduševljenja. Nakon dviju izvedbi studenti su napredovali te su odlučili da se njihov komorni teatar pretvori u scensko izvođenje pojedinih drama. Izvođenje drame trebalo je biti krajem travnja 2020. godine. Međutim ona je otkazana zbog pojavljivanja koronavirusa koji je zahvatio cijeli svijet, a samim time i prekinuo sva kulturna događanja. Svi se zajedno nadamo da će nakon završavanja ove situacije predstava biti odigrana te će gledatelji moći uživati u njoj. Izrazito smo zahvalni profesoru Trojanu koji je uvijek bio uz nas te nas vodio i ohrabrivao tijekom svih naših susreta i nastupa. Nakon Čuvara srca nadamo se pripremanju nove dramske predstave čije je ime još uvijek nepoznato.

Također ovim putem pozivam sve studente koji su zainteresirani za glumu da nam se slobodno jave i priključe te tako obogate našu malu udrugu. Iznimno sam zadovoljna našim dosadašnjim radom te aktivnim sudjelovanjem svih studenata zato što smo u vrlo kratkom vremenu uspjeli odigrati dvije predstave i redovito održavati probe koje je vodio profesor Trojan.

Vedrana Lekić

U nastavku slijede iskustva studenata koji su aktivni članovi FFOS-ove dramske skupine:

Ana Gorup

Čim sam čula za ideju profesora Trojana o osnivanju Komornog teatra Filozofskog fakulteta u Osijeku, znala sam da će to biti nešto novo i zanimljivo. Tijekom ove četiri godine nismo imali toliko prilike glumiti, a to je bilo nešto u čemu sam se željela okušati. Najviše mi se svidjelo što su uključeni studenti s različitih smjerova jer se međusobno ne uspijemo družiti toliko često. Probe uvijek budu opuštene i pune smijeha, a smatram da je to ono što nam svima uvijek treba. Jako mi se svidjelo i što sam uvidjela koliko je angažmana i truda potrebno da bi se naučio tekst, napravila scenografija i kostimografija te da bi to sve na kraju lijepo izgledalo. Smatram da sam upisivanjem u tu družinu pomalo izašla iz svoje “zone udobnosti” te sam bila stavljena u nove situacije i stekla sam nova iskustva. Iskreno se nadam da će se sve nastaviti i iduće akademske godine te da ćemo veselo i hrabro nastaviti sa zajedničkim probama.

Krešimir Vrkić

Zajedno s kolegama kroatistima sudjelovao sam i još uvijek sudjelujem u Komornom teatru Filozofskoga fakulteta, što je prvi takav dramski pokušaj našega Fakulteta uopće. Sve je to zahvaljujući našem mentoru profesoru Ivanu Trojanu koji nas je uveo u taj svijet teatra i od nas učinio amatersku glumačku skupinu. U početku smo se vrlo teško prilagođavali dramskim tekstovima i uživljavali u uloge, ali s vremenom, pošto smo usvojili tekstove napamet, poistovjetili smo se s likovima iz drame, konkretno iz Čuvara srca Davora Špišića. U toj sam drami glumio glavni lik, policajca teške ruke i meka srca, Maneta. Cijelo to iskustvo jako mi je korisno i lijepo prije svega zbog toga što sam s ostalim kolegama glumcima razvio bolje prijateljstvo i razumijevanje nego prije samoga komornog teatra. Malo nam je sada ova pandemija COVID-19 virusa poremetila planove, ali siguran sam da ćemo sljedeće godine ponovno raditi, i to na nekoj novoj drami.

Ivona Đurin

Mogu reći da sam uživala radeći taj zadatak. Svidjelo mi se, htjela bih pohvaliti sve kolege jer smatram da smo se svi potrudili što smo više mogli s tim da nismo mogli surađivati uživo.
Priključila sam se skupini jer mi se činilo kao odlična ideja, a kasnije nisam požalila jer je scenarij ispao odličan kao i sve ostalo.

Andrej Jakopović

Dramskoj skupini priključio sam se odmah nakon što ju je osnovao profesor Trojan. Činio mi se kao zanimljiv projekt i hobi kojim se mogu baviti u slobodno vrijeme. U dramskoj skupini glumio sam policajca kojeg je ostavila žena te se on sam mora brinuti za svog buntovnog sina. Mane kao lik mi se svidio jer predstavlja jednog tipičnog muškarca u srednjim godinama koji pokušava uspostaviti bilo kakav odnos sa sinom. Mane je pun ljubavi i patetike koja često dolazi na vidjelo prilikom njegove interakcije s drugim likovima. Na dramskoj skupini nisam upoznao nove ljude, ali sam se zbližio s nekim poznanicima i drugim kolegama. Svakako je to jedno dobro iskustvo i nije mi žao što sam se prijavio. Profesor Trojan izuzetno je strpljiv unatoč tome što nerijetko nismo znali tekst, ali on uzima u obzir da smo mi tek početnici i da tek uviđamo problematiku u izvedbi dramskog teksta. Njegove smjernice konkretne su i pokazuje veliko zanimanje za našu glumu i sastanke što nas dodatno potiče da se trudimo. Osim proba i predstava drago mi je da smo se svi družili na neformalnim susretima pri čemu smo mogli razmijeniti interese, ideje i stavove.

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti