Ernest Cline: Ready Player One

U distopijskom svijetu bliske budućnosti, u kojemu je Zemlja lišena većine prirodnih resursa te ju potresaju razne ekonomske, socijalne i prirodne katastrofe, većina čovječanstva bijeg od stvarnosti te priliku za donekle normalan život nalazi u OASIS-u, virtualnoj igri kreiranoj od strane Jamesa Halidaya.
Čovječanstvo obavlja većinu normalnih aktivnosti unutar igre – idu u školu, na posao, kupuju hranu i odjeću, druže se, bore, istražuju te zapravo žive unutar simulacije.

Radnja knjige i filma kreće jednako: na samrti James Haliday objavljuje kako je u OASIS sakrio „easter egg“ (skriveni predmet unutar igre). Na putu do „easter egga“ natjecatelji će morati pronaći tri ključa za troja vrata iza kojih se nalazi nagrada – pobjednik Halidayeve potrage za „easter eggom“ naslijedit će cijelo njegovo bogatstvo i vlasništvo nad OASIS-om. Pet godina nakon ove najave, kada se već počelo sumnjati u postojanje „easter egga“ protagonist Wade Wats pronalazi prvi ključ te igra započinje.

Sve zagonetke u knjizi i filmu vezane su uz pop kulturu ’80-ih godina prošlog stoljeća te cijelo dijelo služi kao neka vrsta počasti jednom razdoblju umjetnosti.

33729412_2108806199151807_2010840547672981504_n

Iako i knjiga i film prate iste likove te isti kostur priče, sama izvedba je znatno drugačija. Zadaci u filmu su promjenjeni iz korijena, likovi su djelomično drugačije okarakterizirani i neki ključni dijelovi priče su potpuno izmjenjeni, no bez obzira na izmjene, oba medija pružaju svoju kvalitetnu verziju priče uz dodatak fantastičnih vizualnih efekata u filmu.

Kad bih morala birati, vjerojatno bih rekla kako je knjiga vjerniji prikaz autorove ideje te sam koncept zadataka i zagonetki u knjizi je puno kompleksniji nego u filmu, no svakako preporučujem i istoimeni film jer daje svježu perspektivu na određene trenutke radnje i jer nakon pročitane knjige, neke djelove priče ćete prvi puta otkriti, jer su promjenjeni na odnosu na knjigu.

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti