Društvene igre koje možete igrati s obitelji

Sigurno ste se mnogo puta u životu uhvatili kako maštate o tome da ste doma sa svojom obitelji, da vas nitko ne gnjavi i da se možete posvetiti jedni drugima i dobro odmoriti. Zahvaljujući nastaloj karanteni uzrokovanoj koronavirusom, upravo nam je to omogućeno. Ljudi su na različite načine prihvatili situaciju u koju nas je natjerala svjetska pandemija. Dok jedni očajavaju zbog nemogućnosti kretanja i zagušljivosti stana, drugi uživaju u radu od kuće i udobnosti trenirke. Ako pripadate prvoj skupini, ovaj Vas članak može potaknuti da ovu tragičnu situaciju pokušate pretvoriti u nešto zabavniju, a ako pripadate drugoj skupini, ovaj Vam članak može poslužiti kao odgovor na pitanje: „’A što nakon Netflixa?“.

  1. Čovječe ne ljuti se

Čovječe ne ljuti se apsolutni je klasik među društvenim igrama. Iako ste ga vjerojatno prethodno igrali kada ste bili mali, savjetujem da ovoj društvenoj igri date još jednu priliku. Ako želite igru napraviti zabavnijom i uzbudljivijom, uvedite pravilo da svaki igrač mora pojesti svakog pijuna koji mu se nađe na putu, bez poštede.

2. Alias

Alias je društvena igra koja se igra na ploči s karticama na kojima se nalaze pojmovi. Igra se u timovima i izvrsna je za veće obitelji. Cilj je igre opisati zadani pojam s pomoću njegovih sinonima i sličnih pojmova u zadanom vremenu. Ljepota je ove igre što je izuzetno zanimljiva i starijim članovima obitelji.

3. Država, grad, selo…

Ova je igra poznata i pod drugim nazivima: Grad, država ili Igra gradova i sela. Igra se tako da jedan od igrača zada slovo abecede i po tom slovu u tablicu ispod određene kategorije (rubrike) treba upisati pojam. Cilj je igre smisliti što originalnije ideje za svaku kategoriju koju su igrači prethodno dogovorili. Igra se individualno, a velika je prednost ove igra što je za nju potrebno imati tek papir i olovku. Osim što ju je lako napraviti prednost je ove igre i njezin edukativan karakter.

4. Pictionary

Pictionary je zabavna društvena igra koja se igra na ploči i s karticama na kojima se nalaze pojmovi. Cilj je igre nacrtati zadani pojam u određenom vremenu tako da drugi član para pogodi o kojem je pojmu riječ. Također ova je igra pogodna za velike obitelji i može biti zabavna i starijim i mlađim članovima obitelji

5. Pogodi tko

Pogodi tko je društvena igra koju mogu igrati obitelji s većim i manjim brojem članova, a odlična je i zato što ju možete samostalno izraditi. Igra se tako da svaki igrač dobije papirić s jednim  pojmom ili osobom i pričvrsti ga za čelo tako da bude vidljiv drugim igračima. Cilj je igre pogoditi tko ste postavljajući pitanja na koja drugi igrači odgovaraju s da ili ne navodeći vas tako na odgovor.

+ jedna gratis za studente: belot ili bela

Među studentima osobito je raširena igra belot ili bela. Tome je vjerojatno tako jer zahtijeva intelektualne napore kao što su brojenje karata, praćenje igre uz poštivanje mnoštva pravila i taktiziranje kako bi se ostvario što veći broj bodova. Upravo zbog svoje kompleksnosti neki studenti odluče ići linijom manjega otpora i nikada ne nauče igrati Belot. Ovo vrijeme karantene možete iskoristiti i u te svrhe i sljedeći semestar zasjati kao pravi profesionalac u Belotu.

Iako danas postoji mnoštvo zabavnih sadržaja koje nude virtualna prostranstva, vjerujem da su se mnogi zasitili ekrana i da traže altenrativne načine zabave. Nadam se da će svim osobama takvog duha ovaj članak biti od koristi.

Josipa Mikić

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti