Dino Mataz – mlada nada Filozofskog fakulteta u Osijeku

S velikim ponosom predstavljamo vam kolegu Dinu Mataza, studenta 1. godine diplomskog studija Hrvatskoj jezika i književnosti i povijesti na našem fakultetu. Razlog što pišemo upravo o njemu je to što je imao dovoljno hrabrosti krenuti ostvarivati ideju koja mu se već neko vrijeme vrtila po glavi, a to je snimanje dokumentarnog filma o Domovinskom ratu na području njegovog rodnog grada Orahovice za što je našao dovoljno slobodnog vremena uz sve svoje fakultetske obveze kojih je ove godine zbilja bilo jako puno. Kako je uopće došao na ideju snimanja dokumentarca, s kime je surađivao i koliko vremena je uložio u to reći će nam sam Dino:

2017. godine na jednom sastanku s gospodinom Miroslavom Gazdom dobio sam uvid u arhivske snimke iz vremena 1990. i 1991. godine. Sadržaj navedenih arhivskih video materijala, čiji je autor naš orahovčanin Ivan Stojić – Buco, ugodno me iznenadio i u tim trenutcima se počela stvarati ideja o tome kako ne bi bilo loše da te snimke nakon 27 godina, koje svojim sadržajem opisuju ratna događanja na području bivše općine Orahovica, može vidjeti i veći broj ljudi. Samim time sam došao na ideju da s tim snimkama stvorim jednu kronologiju ratnih događanja na ovome području. U realizaciju projekta krenuo sam početkom ove godine tijekom koje sam naišao na veliku pomoć i zainteresiranost velikog broja sugovornika o tome vremenu. Naravno tu nikako ne smijem izostaviti Miroslava Gazdu, Ivana Grgurića, Gorana Sokola te Ivana Husnjaka koji su dali veliki obol u izradi ovog dokumentarnog filma prvenstveno svojim savjetima, ali i ratnim iskustvima. S druge strane, grijeh bi bio ne spomenuti i ostale ljude koji sudjelovali u realizaciji ovog projekta, no svakako bih iskoristio priliku i zahvalio gospodi Zorislavu Milkoviću i Damiru Najmeniku ispred ogranka Matice hrvatske Orahovica koji su bili potpora cjelokupnom projektu od prvoga dana. Realizacija cijelog projekta trajala je četiri mjeseca i stvarala je veliki teret uz sve fakultetske obveze koje sam imao u tom periodu. No, bez obzira na to, glavni cilj cijelokupnog truda bio je stvoriti priču ovoga kraja o kojoj se šutjelo 27 godina i potruditi se da ona na jedan pravilan način ostane zabilježena te da ostane budućim generacijama ovoga kraja, jer suočeni smo s time da nam drugi pišu povijest onako kako se ona nije dogodila. Samim time osjetio sam dužnost, kao budući povjesničar, ispraviti tu nepravdu te uz pomoć ljudi koji su za vrijeme rata dali veliki obol na ovom području stvoriti priču koja će postati temelj od kojega će kretati i svi budući projekti s temom Domovinskog rata na ovome području.

Svoj uradak prikazao je u pretpremijeri sudionicima filma i odmah na prvu na sve je ostavio dubok dojam. Službeno će film biti prikazan u sklopu 50. Orahovačkog proljeća (2. lipnja 2018. u 18:00 h), a organizaciju će potpisati Ogranak Matice hrvatske Orahovica i Grad Orahovica. Kolegi želimo svu sreću na premijeri i još jednom mu od srca čestitamo na ovom uspjehu te se nadamo novim radovima u budućnosti.

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti