Comis Sans – može li bolje?

Najzabavnija domaća komedija od osamostaljenja. Zasigurno.

Ako vam je dosta domaćih komedija koje se bave ustašama, partizanima, jeftinim psovkama i nedoraslih seksualnim šalama – ovo je komedija za vas. Pod redateljskom palicom Nevija Marasovića, u domaća je kina stigao najbolji film 2018. (usudim se reći i najbolja komedija od osamostaljenja).

Marasović je uspio prikazati hrvatski mentalitet u njegovom najboljem, ali i u najgorem izdanju. Dok se film prikazuje, cijelo se kino smije – ne nužno zato što je scena toliko smiješna, nego zato što se u njoj prepoznaješ. Međutim, prepoznaješ i sebe, i svoga kolegu, i mamu, i tatu, i susjeda, i bivšu, i svoj ulicu, i svoj grad…i svoj život.

f0f6ca82-8d58-4e4e-bf16-f31872.jpgGlavni lik Alan, kojega je utjelovio sjajni Janko Popović Volarić, prolazi kroz malo teže životne krize od naših vršnjaka. Dobro, krize možda nisu toliko teške koliko ih on teško podnosi. Nakon burnog prekida veze, Alan se odaje drogi, alkoholu, neprospavanim noćima i besmislenom seksu te ga mama upućuje da se pridruži ocu na Visu. Ako ste mislili da na Visu počinje mir i blagostanje, grdno se varate jer Marasović pokazuje da i izvan turističke sezone Dalmacija nudi obilje zabave.

Kemija između Volarića i Zlatka Burića koji mu glumi oca toliko je jaka da vam smiješak ne silazi s lica, bilo da se samo voze, bilo da pokušavaju uspostaviti “small talk”, bilo da se pokušavaju zbližiti ili pak jednostavno pronaći zabavu na otoku. Burić je utjelovio ekscentričnog umjetnika koji savršeno prikazuje onog jednog člana obitelji koji živi u svome svijetu, vjeruje da je umjetnost jedino dobro, ima nonšalantan stav prema životu i uvijek vas pita “A zašto se uzrujavaš? Sve će se to već nekako riješiti!”. S druge strane, Alan je u konstantom pokretu, neprestano upada u probleme iz kojih se ne može (ili ne zna) izvući, ali sve to na jedan duhovit i emotivan način.

679934.jpeg

Ovo nije film nakon kojega ćete poželjeti mijenjati svijet, ali je film koji će vam pomoći da skrenete misli od problema, da poželite otići na Vis i da u svoj život uvedete barem malo dramatike koja je prikazana na ekranu.

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti