Borbe za tron

George R. R. Martin, Pjesma leda i vatre 1 – Igra prijestolja, Školska knjiga, 2018.

Roman Pjesma leda i vatre – Igra prijestolja popularni je roman koji je inspirirao svjetski poznatu seriju Game of Thrones, to jest Igru prijestolja. Ovaj roman prvi je u nizu napisanih remek-djela autora Georgea R. R. Martina. Iako serija dobiva veći dio pozornosti čitave javnosti, knjiga je temelj serije te samim time neizostavni segment u njezinu nastanku. Razlog čitanja ove knjige niz je toplih preporuka te povod za njezinu recepciju počiva u činjenici da je serija zaista fenomenalna, no nerijetka je pojava da knjiga posjeduje veću kvalitetu od svoje inačice prenesene u TV format.

Izmišljeni svijet Westeros mjesto je radnje ovoga romana, a zamišljen je kao kraljevstvo. Podijeljen je na sedam manjih kraljevina na čijem su čelu ugledne dinastije/kuće. Zanimljiva činjenica jest da pripovjedač u trećem licu ne postoji, već se svaki dio romana prepričava iz prvoga lica, a takvim načinom mogu se pomnije proučiti glavni motivi i promišljanja pojedinog lika. Bitno je naglasiti kako se radnja može okarakterizirati početkom in medias res zbog toga što Westeros ima dugu prošlost koja seže stotinama godina unatrag, a u romanu nije prepričana, već se radnja odvija u tom specifičnom razdoblju. Kao što sam naslov Igra prijestolja da naslutiti, povijest Westerosa obilježena je krvavim pohodima i pohlepnom željom za vlašću odnosno borbom za tron. Veliki broj romana zasniva svoju karakterizaciju likova na takozvanoj bijelo-crnoj podjeli, to jest podjeli na dobre i loše likove. U ovom primjeru takvi likovi nisu učestali i izražena je želja za tronom, moći i ugledom, a famozna izreka da „cilj opravdava sredstvo“ dolazi do punoga sjaja. Prema tome česta pojava u romanu ubijanje je likova koji se na prvi pogled čine kao neizostavni dio potpune priče romana. Dva veoma karizmatična i gotovo neizostavna lika koja ostaju živa jesu Jon Snow i Daenerys Targaryen. Naslov Pjesma leda i vatre simboličan je. Jon predstavlja led odnosno Sjever, dok Daenerys predstavlja vatru zato što je potomak dinastije koja je u prošlosti vladala kraljevstvom uz pomoć zmajeva. Zajednička crta oba lika jest činjenica da započinju svoj životni put praktički od same nule, a odmicanjem radnje postupno se iskazuju njihove kvalitete te sve više dolaze do izražaja.

Svaki ljubitelj serije Igra prijestolja uživat će u čitanju ovog romana te će shvatiti koliko sitnih, ali bitnih detalja serija propušta ponuditi u odnosu na knjigu. Bez obzira na to, knjiga je dala fantastičnu podlogu za stvaranje epske serije koja je obilježila čitavo desetljeće i postala kultna, a svakako će utjecati i na buduće naraštaje.
Dario Kožić

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti