Bicikliranje za čitanje

Tradicionalna FFOS-ova biciklijada održana je i ove godine iako u nešto drugačijem obliku nego što je to uobičajeno. Zbog pandemije koronavirusa, nepovoljnih epidemijskih uvjeta i mjera koje ograničavaju broj sudionika, biciklijada je ove godine održana u dvama oblicima – virtualnom i fizičkom.

Zbog već spomenutih epidemioloških mjera, za koje se nadamo da će što prije popustiti, broj sudionika bio je ograničen na 25. Oni koji su se prijavili za fizičku biciklijadu, njih 16, okupili su se u subotu 24. travnja 2021. godine u 9 sati na parkiralištu našeg Fakulteta. Sudionici stvarne biciklijade uputili su se na petnaestak kilometara dug put prema Kopačkom ritu. Svi su sudionici kao znak sudjelovanja dobili majicu s logotipom biciklijade. Ove godine kolonu zbog ograničenog broja sudionika nije pratila policijska pratnja. Nažalost, sudionici ove godine nisu mogli posjetiti knjižnice pa su se kratko zadržali u Lopoču prije nego što su se uputili natrag.

Virtualna biciklijada održala se tako da su svi zainteresirani za sudjelovanjem tijekom vikenda od 23. do 25. travnja odvezli biciklom rutu po vlastitom izboru i zatim, kao potvrdu o sudjelovanju, priložili dokaz o svojoj aktivnosti tako što su poslali snimku zaslona iz aplikacije koju su rabili tijekom vožnje i svoju fotografiju koju su uslikali tijekom bicikliranja.

FFOS biciklijada godinama se održava u znak podrške nacionalnoj kampanji za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati“. Biciklijadu je organizirao Filozofski fakultet Osijek u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, Klubom studenata informacijskih znanosti Libros, osječkim ogrankom Hrvatskog čitateljskog društva i Društvom knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema.

„Kampanjom „I ja želim čitati“ želi se upozoriti hrvatska javnost na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom, nedostatak sustavnog i organiziranog istraživanja teškoća čitanja te slabu i nedostatnu produkciju građe lagane za čitanje, a jedan od ciljeva je  informirati i educirati javnost i učiniti je osjetljivom za problematiku osoba s teškoćama čitanja i disleksijom“ (http://ijazelimcitati.org/o-nama/).

Ove sam se godine i ja pridružio FFOS biciklijadi, nažalost samo u virtualnom obliku.  Inače sam aktivna osoba i bicikliranje mi je najdraža kardiovaskularna aktivnost pa sam ovim putem spojio ugodno s korisnim. Cilj mi je bio odvesti rutu od 30 kilometara, kao što su odvezli i sudionici u Osijeku, ali tijekom desetog kilometra uhvatila me je kiša pa sam se odlučio okrenuti natrag.

Iako sam na kraju ipak odvezao dobru rutu, kao što možete vidjeti na priloženoj slici, osjećam žaljenje što nisam odvezao zacrtanu kilometražu te što nisam mogao sudjelovati u „pravoj“ biciklijadi. Nadam se da ćemo dogodine imati tu mogućnost koja nam se sad već čini kao povlastica da svi sudjelujemo u biciklijadi na tradicionalan način. To mi je posljednja prilika za sudjelovanjem kao studentom FFOS-a jer sam na prvoj godini diplomskoga studija.  Svejedno, aktivnost je aktivnost i pohvala svim sudionicima koji su u svrhu poticanja ove hvale vrijedne akcije odvezli svoju rutu.

Velika pohvala ide i Željku Beissmanu, profesoru tjelesne i zdravstvene kulture na našem Fakultetu koji je, mogu sada istaknuti, prošlog desetljeća počeo ovu aktivnost u svrhu promicanja zdravlja i aktivnosti studenata.

Kristian Božić

Izvori:

http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-ivana-gorana-kovacica/projekti-37934/i-ja-zelim-citati-42164/42164

http://www.ffos.unios.hr/

https://dribbble.com/shots/5895966-Cycling-Illustration?utm_source=Clipboard_Shot&utm_campaign=Sarwar_Ahmed_Shafi&utm_content=Cycling%20Illustration&utm_medium=Social_Share&utm_source=Clipboard_Shot&utm_campaign=Sarwar_Ahmed_Shafi&utm_content=Cycling%20Illustration&utm_medium=Social_Share

https://web.facebook.com/ffosijek/posts/4285235138195960

Izvori naslovne slike : kgz.hr / ffos.unios.hr / dribbble.com

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti