7 savjeta za zdravu prehranu u karanteni

Poznata je činjenica da studenti često pribjegavaju lošoj i brzoj prehrani, čestoj konzumaciji alkohola i premalom unosu vode što može utjecati na njihov akademski uspjeh. Međutim trenutno se nalazimo u drukčijim okolnostima gdje nam je majčino zdravije kuhanje uvijek dostupno, a izlasci i mogućnost konzumiranja alkohola oduzeti. Biranje zdravih namirnica vrlo je bitno za održavanje našega zdravlja pa tako i svakodnevne funkcionalnosti u poslu ili učenju. Zamislite automobil u koji ulijevate pogrešnu vrstu goriva. Automobil kratko vrijeme vozi, ali se postupno počne gasiti i zatim posve stane. Isto vrijedi i za naša tijela – potrebna nam je ispravna vrsta „goriva“. Nastava na daljinu jednako je važna kao i nastava uživo, stoga je potrebno biti zdrav i koncentriran i konzumirati pravilne namirnice. Slijedi 7 savjeta za studente kako bi održali svoje zdravlje i vitku formu:

1) Spavajte minimalno 8 sati!

Da, ovaj savjet, kao i neki koji slijede, nije izravno povezan sa zdravim namirnicama, ali je jednako važan. Manjak sna s jedne strane uzrokuje lučenje hormona grelina koji stimulira osjećaj gladi. S druge strane postoji i hormon leptin koji je zaslužan za osjećaj sitosti, a nedostatkom sna tijelo ga manje luči. Suzdržite se kada pomislite „samo ću pogledati još jednu epizodu“ i kvalitetno se naspavajte.

2) Izbjegavajte šećer!

Možemo li u potpunosti izbaciti šećer iz naše prehrane? Možemo, ali to zahtijeva veliku odlučnost i restriktivnost u prehrani. Šećer je prisutan u raznim namirnicama u kojima ni ne pomišljamo da se može nalaziti, npr. ketchup ili kruh. Stoga je važno izbjegavati barem one namirnice za koje smo sigurni da sadrže šećer, poput čokolada, slatkiša ili maminih kolača, koliko god to bilo teško.

3) Unosite dovoljno vode!

Svi znamo za zlatno pravilo „8 čaša vode na dan“, ali vrijedi li ono uistinu? Odgovor ovisi o svakome čovjeku pojedinačno. Kod osoba koje su više fizički aktivne pojavit će se veći osjećaj žeđi zbog čega će popiti i više od 8 čaša vode dnevno. Čak je i kod osoba koje su manje fizički aktivne vrlo važno unositi dovoljno vode. Svima nam je poznat osjećaj kada osjećamo neutaživu glad i što god da pojedemo jednostavno želimo još. Ono što nam se zapravo događa jest žeđ koja se ponaša kao glad i to se može regulirati jedino dovoljnim unosom vode tijekom dana.

4) Jedite cjelovite namirnice!

Sjećate se usporedbe s automobilom i gorivom? Bolje to pojasnimo. Nakon svakoga obroka naše tijelo uzima hranjive sastojke i upotrebljava ih kao „gorivo“. Ono što ostane tijelo pohranjuje u masne stanice i šalje u daljnji proces probave. Međutim ako pojedemo Big Mac ili krcatu Oreo palačinku za ručak, koliko zapravo hranjivih sastojaka dajemo našemu tijelu? Broj je vrlo nizak, skoro pa nikakav. Najlakši je savjet za zdravu prehranu da si zamislite hranu u prirodi. Kriterij je jednostavan: možete li zamisliti pizzu kako raste na stablu? Ne možete. Stoga ju je potrebno i izbjegavati, kao i svu ostalu hranu koju je stvorio čovjek i birati namirnice u njihovom cjelovitom i neprerađenom obliku.

5) Izbjegavajte slano prije spavanja!

Najbolji je onaj osjećaj kada na kraju dana upalimo najdražu seriju i ispečemo ogromnu zdjelu kokica ili otvorimo vrećicu čipsa te po mogućnosti sve „zalijemo“ nekim slatkim gaziranim pićem. No ujutro se probudimo natečenoga lica i podbuhlih očiju i vrlo nam se teško ustati. Prije nego okrivimo loš san, prisjetimo se što smo unosili u svoje tijelo i zašto se ono tako ponaša. Sol je nevjerojatno učinkovita u dehidraciji naših tijela, a dehidracija je kriva za natečenost lica i grozan osjećaj umora. Prosječnome je čovjeku dnevna potreba za unos soli 5 miligrama, a jedna vrećica čipsa od 200 grama zadrži čak 16 miligrama soli, stoga je potrebno pravilno dozirati sol tijekom dana, a izbjegavati prekomjeran unos prije spavanja. Karantena je vrlo pogodna za cjelodnevno grickanje i gledanje serija, ali prisjetite se katkad što radite svome tijelu.

6) Pametno konzumirajte alkohol!

Najveće obožavatelje tuluma ni karantena neće spriječiti da se zabave i popiju koje piće s prijateljima (putem videopoziva, naravno) i to je sasvim u redu. Međutim važno je znati svoje granice i pravilno se ponašati prije, tijekom i nakon konzumacije alkohola. Šesti savjet krivi sol za dehidraciju tijela, ali sedmi dodaje kako je i alkohol veliki krivac za loš osjećaj sljedeći dan, što nam je svima poznato i ne mora se mnogo objašnjavati. Kako bismo umanjili ili čak u potpunosti izbjegli osjećaj mamurluka, potrebno je piti vodu i alkohol u omjeru 1:1. No ovo je članak koji promovira zdrav način života i stoga se moraju promovirati i zdrave navike te zato slijedi jedna dobra vijest. Čaša crvenoga vina poslije večere sadrži veliku količinu antioksidanasa, pogoduje kardiovaskularnom zdravlju, a ima i antikancerogena svojstva. Nema na čemu!

7) Budite aktivni!

Za kraj slijedi savjet koji također nije povezan sa zdravim biranjem namirnica, ali zdrava prehrana i tjelovježba dolaze u paketu. Pravilo za održavanje zdravoga tijela jest najmanje pola sata tjelesne aktivnosti u danu. Tu spadaju šetnja, kućanski poslovi, trening s utezima, kardiovaskularni trening i sve ostale aktivnosti. Treninzi snage izrazito su popularni, ali ih je teže ostvariti bez teretane. Međutim dovoljno je malo kreativnosti kako bismo pronašli i napravili rekvizite za vježbanje od predmeta koje imamo kod kuće ili u dvorištu. Novija istraživanja došla su do zaključka da kardiovaskularni treninzi (trčanje, brzo hodanje, plivanje, HIIT i sve ostale aktivnosti koje ubrzavaju puls) mogu pozitivno utjecati na osjećaj sitosti, što je vrlo dobar savjet ako do kraja karantene želimo izgubiti koji neželjeni kilogram. Svima nam se teško natjerati odraditi trening kod kuće, ali kada završimo, tijelo nam zahvaljuje lučenjem hormona sreće endorfina zbog kojeg se odlično osjećamo.

Primjenom svih ili barem nekih savjeta pozitivno ćemo utjecati na svoju koncentraciju, pamćenje i energiju, što je vrlo bitno za naš akademski uspjeh. Život u karanteni donosi limitirane mogućnosti, ali mi sami možemo svojim odlukama doprinositi tome kako ćemo se osjećati, psihički i fizički.

Monika Mikolčić

Comments are closed.

Sva prava pridržana 2023., Filozof iz Osijeka

Pravila privatnosti